В Україні, а не на: Рада польської мови ухвалила рішення про вживання прийменників з назвою Україна

19:36 25 липня 2022 р.

Фото до новини

Рада польської мови заохочує широко використовувати словосполучення «в Україні» та не визнає поєднання прийменника «на» зі словом «Україна» за єдино правильне

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

В умовах повномасштабної війни в Україні Рада польської мови прийняла остаточне рішення щодо правильного вживання прийменників з назвою Україна. Відповідно до цього рішення Рада заохочує широке використання словосполучення «в Україні» та не визнає поєднання прийменника  «на» зі словом «Україна» за єдино правильне. 

 

Беручи до уваги особливу ситуацію та особливі почуття наших українських друзів, які часто сприймають вислови «на Україні» та «на Україну» як ознаку ставлення до своєї країни як несуверенної, Рада польської мови заохочує широке використання словосполучення «в Україні» та не визнає поєднання прийменника «на» зі словом «Україна» за єдино правильне, читаємо у постанові.

«Прийменники «в» та «до» рекомендується вживати в офіційному мовленні, та у випадках, коли слово Україна можна замінити виразом Українська держава», - читаємо у постанові.  «Тому давайте писати «візит президента в Україну», а не «на Україну». Краще писати про «війну в Україні», ніж війну «на Україні», хоча друга версія теж не є неправильною», - йдеться у рішенні мовної ради.

Рада польської мови наголошує, що хоча обидва типи словосполучень є правильними, вона радить використовувати перший тип (особливо в офіційних текстах).

Українська мова на радіо у Польщі: де і коли слухати

Польське радіо розпочинає шестигодинне мовлення українською мовою

Радіопрограми українською мовою з Польщі слухає майже вся Європа

Літнє радіо у Польщі три рази на день говоритиме українською

Українська делегація спільно з польською вшанує у Варшаві пам'ять жертв трагічних подій на Волині

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів