За невиконання наказу командира каратимуть суворіше, - законопроєкт

08:37 9 грудня 2022 р.

Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає ув’язнення на строк до 8 років за невиконання наказу командира, якщо воно спричинило тяжкі наслідки та вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці.

Про це повідомила Судово-юридична газета, пише Dailylviv.com.

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8271 про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, яким пропонується посилити кримінальну відповідальність за невиконання наказу командира.

Законопроєктом пропонується внести зміну до статті 403 Кримінального кодексу та визначити, що невиконання наказу начальника, якщо воно спричинило тяжкі наслідки та вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Для порівняння: чинна редакція статті 403 КК передбачає покарання за це правопорушення у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Змінами до статті 172-10 Кодексу про адміністративні правопорушення пропонується підвищити штраф за невиконання законних вимог командира та строк утримання на гауптвахті. 

Так, відмова від виконання законних вимог командира (начальника) - тягне за собою накладення штрафу від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі максимальний розмір штрафу за це правопорушення - 145 неоподаткованих мінімумів) або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб (наразі до 7 діб). Якщо ж правопорушення вчинене в умовах воєнного стану, то штраф може зрости до тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян (наразі - 285 мінімумів).

Раніше Президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким дозволяється не відпускати під заставу підозрюваних у коригуванні вогню та дезертирстві.

За самовільне залишення військової частини буде жорстке покарання

На Львівщині кличуть на військову службу за контрактом: які вигоди обіцяють

Військовослужбовцям дозволять їздити за кордон до рідних, а місяць служби зараховуватимуть за три

Обмежено придатні до військової служби під час воєнного стану потрібні у п'яти місцях

Звільнення з військової служби в умовах воєнного стану: за віком, за станом здоров'я, через сімейні обставини

Повістки про призов на військову службу законно вручатимуть у чотирьох місцях

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів