Суди хочуть викликати учасників справ через Viber і WhatsApp

13:32 11 грудня 2022 р.

Фото до новини

Наразі суди можуть надсилати учасникам справи повістку чи ухвалу через СМС-повідомлення або листи на адреси електронної пошти.

Це питання дослідила Судово-юридична газета, пише Dailylviv.com.

У Державній судовій адміністрації відповіли, чи є зараз технічна можливість забезпечити, щоб суди отримували підтвердження прочитання повідомлення учасником справи, коли йому надсилають повістку чи ухвалу на месенджери Viber чи WhatsApp.

Наразі через відсутність фінансування поштових відправлень учасникам справ суди намагаються вирішити проблему самотужки і дещо з виходом за межі процесуального законодавства. Зокрема,  Рада суддів України на своєму засіданні 5 серпня рекомендувала судам закупити телефонні номери, аби надсилати учасникам процесу судові повістки та судові рішення через Viber та інші месенджери.

Разом із тим, виникає питання, як підтвердити отримання такого повідомлення від суду. Адже неналежне повідомлення учасника справи може призвести до скасування судового рішення.

Як розповів тоді на засіданні РСУ заступник голови ДСА Сергій Чорнуцький, ДСА може забезпечити закупівлі платних послуг у Viber і WhatsApp для корпоративних клієнтів, за якими вони будуть давати підтвердження доставки і прочитання повідомлень від судів для учасників судових процесів. Однак це буде не безкоштовно.

Втім, наразі ситуація із надсиланням повідомлень та копій судових рішень через месенджер Viber не врегульована процесуальним законодавством. До того ж, чимало користувачів «присутні» у таких месенджерах лише формально (зареєстровані, але фактично не користуються).

Отже, з одного боку, суди знайшли тимчасовий вихід – замість паперового повідомлення направляти стороні процесуальний документ на Viber, з іншого боку, не факт, що сторона дійсно користується таким месенджером та буде належно повідомлена.

Відповідно до вимог процесуальних кодексів суд (ст. 135 КПК, стаття 128 ЦПК, стаття 129 ГПК, стаття 129 КАСУ) викликає або повідомляє учасників справи засобами зв’язку (зокрема мобільного), які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

Наразі відповідний сервіс автоматизованого надсилання повідомлень з фіксацією повідомлення або виклику вже доступний для судів у форматі SMS-повідомлення. Для можливості застосування цього сервісу, в тому числі з використанням месенджерів, необхідно доопрацювати існуюче програмне забезпечення, а також укласти новий договір з оператором надання таких послуг, що забезпечує автоматизований обмін даних безпосередньо з одним або кількома месенджерами.

Після цього учаснику справи, який є користувачем месенджера, будуть надсилатися повістки на відповідний месенджер, в іншому випадку – шляхом надсилання SMS-повідомлень. Використання месенджерів замість SMS-повідомлень призведе до економії бюджетних коштів судів, оскільки ціна пересилання на месенджер значно нижча від SMS-повідомлення.

При цьому дані, які підтверджуватимуть надсилання та доставку повідомлень, зберігатимуться в автоматизованій системі документообігу суду (із запобіганням їх видалення чи коригування).

Для впровадження такого сервісу ДСА доручила Державному підприємству «Інформаційні судові системи» доопрацювати наявне у підприємства програмне забезпечення. Наразі підприємством не повідомлено про завершення відповідних робіт. Орієнтовний термін завершення виконання робіт – І квартал 2023 року», - зазначено у відповіді ДСА.

Однак проблема є в тому, що відповідно до умов використання Viber не гарантує збереження інформації, а також у будь-який час та з будь-якої причини може видалити ваш контент.

Тож станом на сьогодні суди мають укладені договори на пересилання судових повісток лише у форматі SMS-повідомлень.

"Відповідно до положення про порядок функціонування окремих підсистем ЄСІТС передбачено такі способи надсилання учасникам справи процесуальних документів в електронній формі – в Електронний кабінет користувача ЄСІТС та на адресу електронної пошти», - зазначили у ДСА.

Отже, процедура фіксації факту відправлення працівником суду учаснику справи повістки чи іншого повідомлення через месенджер Viber і WhatsApp та підтвердження доставки на месенджер наразі не врегульована не лише процесуально, але й технічно, і відповідний договір з компаніями, які забезпечують функціонування цих месенджерів на те, щоб суди могли отримати підтвердження прочитання, не укладався.

Кредити треба буде повертати через пів року після закінчення війни

У Львові суд задовольнив позов військовослужбовця до військової частини

На Львівщині бракує цивільних прокурорів

Звільнених з-під варти для служби у війську, які не з'явилися у військкомат, заарештують знову

За самовільне залишення військової частини буде жорстке покарання

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів