Кредити треба буде повертати через пів року після закінчення війни

13:02 11 грудня 2022 р.

Фото до новини

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає призупинення виплат за кредитом для осіб, майно яких пошкоджене чи опинилося на окупованій території на строк не більше, ніж пів року після завершення воєнного стану.

Про це повідомила Судово-юридична газета, пише Dailylviv.com.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7441-1 про списання кредитів особам, авто чи квартири яких знищені через війну, який серед іншого передбачає, що позичальники, майно яких пошкоджене через війну з РФ, мають поновити виплату за кредитом не пізніше, ніж через 180 днів від дня припинення чи скасування воєнного стану.

Законопроєктом визначено, що позичальники, нерухомість чи автівки, які придбані в кредит до 24 лютого та пошкоджені або опинилися на тимчасово окупованій території чи на території, де йдуть бойові дії, мають право на призупинення виплат за кредитом. Для призупинення виплат за кредитом позичальник чи його представник має надіслати кредитору власноручно або шляхом накладання кваліфікованого електронного підпису заяву.

Кредитор звільняє позичальника від сплати на наступний день після отримання заяви на строк до 90 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану або подання підтверджуючих документів. У разі неподання таких документів у визначений строк кредитор має право вимагати відновлення сплати за кредитом

Разом з тим, закон передбачає зобов’язання позичальника поновити виплати за кредитом з дня отримання ним відповідно до законодавства компенсації від держави за пошкоджене або знищене внаслідок збройної агресії Російської Федерації нерухоме майно, що було предметом забезпечення за таким договором, або відновлення такого майна за рахунок держави, але не пізніше ніж через 180 днів після дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні. При цьому відсотки за час з 24 лютого до дня настання обов’язку з поновлення сплати за кредитом не нараховуються та погашаються за рахунок країни-окупанта

Раніше Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає списання боргів за знищене РФ кредитне майно.

Допомога жертвам війни: розпочинають реєстрацію заявок на пошкоджене чи зруйноване майно

Потрібен рік, щоб запрацював міжнародний реєстр збитків, заподіяних Росією Україні

Якщо є загроза знищення авта, зніміть хоч номерні знаки

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів