Потрібен рік, щоб запрацював міжнародний реєстр збитків, заподіяних Росією Україні

22:52 22 листопада 2022 р.

Фото до новини

Заступниця міністра юстиції Ірина Мудра заявила, що як суверенні, так і приватні активи РФ будуть джерелом виплати компенсацій Україні.

«Міністерство концентрується на трьох напрямках. Перше – виконує резолюцію Генасамблеї ООН та ініціює створення міжнародного реєстру збитків, який буде служити фіксацією в документальній формі усіх доказів щодо збитків, втрат або пошкоджень для всіх зацікавлених фізичних, юридичних осіб та держави Україна. В цьому напрямку ведеться активна робота з країнами Європи, які висловили свою зацікавленість у розташуванні такого реєстру», – розповіла  Ірина Мудра в ефірі національного телемарафону, пише Dailylviv.com.

За її словами, наразі ведуться перемовини щодо фінансування створення реєстру, захисту інформації та розробки цифрової платформи.

«Другий напрямок – розробка багатостороннього міжнародного договору, який буде правовою підставою для створення компенсаційної комісії та врегульовувати питання передачі російських активів до компенсаційного фонду. Він буде частиною компенсаційного механізму. Коштом активів РФ і будуть виконуватися рішення компенсаційної комісії. Тобто активи РФ - як суверенні, так і приватні - будуть джерелом виплати компенсацій громадянам, бізнесу і державі. Третій напрямок – ми працюємо з державами, які Україна бачить як потенційних учасників міжнародного договору…Результати роботи по цих трьох напрямках дасть змогу отримати гроші РФ», – сказала Ірина Мудра.

Заступниця міністра юстиції Ірина Мудра повідомила, що цей процес може тривати до року.

«Процес щодо створення міжнародного реєстру збитків – це перший крок до створення компенсаційного механізму – розпочався. Наше бачення – впродовж пів року цей реєстр має запрацювати. Щодо самого компенсаційного фонду і врегулювання питань щодо передачі активів до фонду – це залежить від того, наскільки швидко ми зможемо домовитися з країнами, які мають стати учасниками цього договору, щодо умов договору, підписання. Далі договір має бути ратифікований. Це впродовж не менше ніж рік», – додала вона.

14 листопада Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй закликала притягнути Росію до відповідальності за порушення міжнародного права через вторгнення в Україну, включно з виплатою репарацій.

У резолюції наголошується, що Росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права в Україні і «повинна нести юридичні наслідки за всі свої міжнародно протиправні дії, включаючи відшкодування за збитки і втрати, спричинені такими діями». У резолюції визнається необхідність створення «міжнародного механізму відшкодування».

Резолюції Генасамблеї ООН не мають обов’язкової сили, але мають політичну вагу.

18 жовтня міністр юстиції Денис Малюська анонсував, що вже цієї осені Генасамблея ООН ухвалить рішення про створення міжнародного механізму примусової виплати репарацій РФ для України.

У жовтні в ЄС повідомили про замороження російських активів загальною вартістю в близько 17 мільярдів євро (близько 16,9 мільярда доларів). Британський уряд 10 листопада заявив, що заморозив активи російських олігархів та інших фізичних і юридичних осіб на суму 18 мільярдів фунтів стерлінгів (20,5 мільярдів доларів), які перебувають під санкціями через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Президент підписав закон про конфіскацію майна росії в Україні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів