Заступника керівника Львівської обласної прокуратури провокували на замовлення з Києва

13:30 13 листопада 2021 р.

Фото до новини

Шевченківський суд Києва помістив під цілодобовий домашній арешт двох співробітників Центрального апарату Державного бюро розслідувань.

Їх підозрюють у провокації підкупу заступника керівника Львівської обласної прокуратури. Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 23 жовтня, пише Dailylviv.com.

Мова про керівника в 3 відділі 1 управління Центрального апарату ДБР і старшого оперуповноваженого цього ж відділу.

В середині серпня цього року оперуповноважений ДБР зателефонував чоловікові, представився і запропонував роботу, кажучи, що подробиці будуть озвучені при особистій зустрічі. Щоб заохотити громадянина, правоохоронець начебто зробив грошовий переказ на картку його товариша. Після цього чоловік вирушив потягом до Києва, де мав зустріч із оперуповноваженим ДБР та його начальником, які запропонували допомагати їм в оперативно-розшуковій діяльності. Спілкування відбувалося у закладі громадського харчування на вулиці Симони Петлюри, біля адмінбудівлі ДБР.

Під час бесіди правоохоронці дізналися, що їх співрозмовник має доброго знайомого — заступника керівника Львівської обласної прокуратури. Так виник план провокації підкупу заступника керівника Львівської обласної прокуратури, передавши йому неправомірну вигоду за сприяння у скасуванні арешту земельної ділянки в Турківському районі на Львівщині. Співробітники ДБР дали чоловікові вказівку ініціативно звернутися до заступника прокурора області і повідомити, що він хоче за винагороду купити ділянку, на яку накладено арешт.

20 серпня громадянин прибув до Львова, де зустрівся із прокурором та озвучив йому таку пропозицію. Але прокурор начебто відповів, що придбання ділянки має відбутися законно. Чоловік зробив аудіозапис цієї розмови та віддав файл розмови оперуповноваженому ДБР.

Переконавшись, що в діях прокурора немає ознак злочину, чоловік, який його записував, звернувся до правоохоронних органів із заявою про вчинення злочину працівниками ДБР. Розслідуванням зайнялося Головне слідче управління Служби безпеки України.

Приблизно через місяць цей чоловік нібито знову отримав вказівку працівника ДБР і зустрівся з львівським прокурором та попросив допомогти дізнатися про стан досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019100100011307, процесуальне керівництво у якому здійснюють прокурори Шевченківської окружної прокуратури міста Києва, та ініціювати скасування арешту земельної ділянки, що накладено Шевченківським районним судом Києва. Йдеться про 11 соток землі в селі Чабани Київської області, що визнані речовим доказом у справі про шахрайство. За версією слідства, власника землі змінили на підставі підроблених документів.

28 вересня, виконуючи доручення працівників ДБР, чоловік зателефонував та завуальовано запропонував львівському прокуророві 5000 доларів за допомогу у скасуванні арешту ділянки. Але прокурор відмовився і того ж дня доповів керівнику прокуратури області.

18 жовтня чоловіка знову викликали до Києва для обговорення «робочих питань». Під час цієї зустрічі оперуповноважений зазначив, що громадянину необхідна допомога у знятті арешту з належної йому ділянки в Київській області. Але цим питанням повинен зайнятися саме заступник керівника Львівської обласної прокуратури. Для обговорення своїх злочинних намірів, оперуповноважений навіть заводив співрозмовника до свого службового кабінету. Працівники ДБР пояснили, що начебто прокурора, який здійснює нагляд за їх роботою, не влаштувала позиція львівського прокурора, яка стосувалася відмови від зняття арешту земельної ділянки у незаконний спосіб.

Представники ДБР начебто організували передачу власником ділянки коштів за зняття арешту в два етапи, сумарно — 4350 євро, 5300 доларів і 2000 гривень. Після передання грошей посереднику працівники ДБР були викриті.

Співробітникам ДБР повідомлено підозри у зловживанні впливом (369-2 КК) і провокації підкупу (370 КК).

Суд помістив їх під цілодобовий домашній арешт.

У судових засіданнях адвокати говорили про провокацію, оскільки викривач також є заявником у інших справах за фактами підкупів або надання хабарів посадовим особам. Крім того, просили визнати докази не допустимими, оскільки вважають, що досудове розслідування веде не уповноважений орган. Звучала думка, що кримінальне провадження з’явилося виключно для дискредитації ДБР.

СБУ 22 жовтня оприлюднила повідомлення, що викрито двох працівників ДБР, які на замовлення бізнесмена, хотіли підкупити працівника прокуратури і «вирішити потрібне питання».

За інформацією СБУ, вказані службовці ДБР системно лобіювали інтереси забудовників і «допомагали» бізнесменам вести підприємницьку діяльність.

Вони маскували свої дії під виконання службових обов’язків, пов’язаних із викриттям корумпованих правоохоронців та держслужбовців. При цьому тиснули на інших правоохоронців і посадових осіб із проханнями «закрити очі» на порушення своїх «клієнтів».

У випадках, коли їм відмовлялися «іти назустріч», співробітники ДБР створювали штучні умови для підкупу посадовців.

Нагадаємо, що у Львівській обласній прокуратурі є один перший заступник і три заступники керівника прокуратури.

ДБР затримало двох працівників СБУ, які напали на прикордонний наряд (відео)

ДБР затримала двох працівників Галицької митниці на хабарях. Як це було

На Львівщині ДБР викрило в поліції уповноважених за збут важких наркотиків (відео)

У Львові прокурор обіцяв поліціянту уникнути кримінальної відповідальності - за хабар (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів