Ексголову Нацбанку Шевченка​ підозрюють у шахрайстві і злодійстві, а він просить політичного притулку в Австрії

22:14 28 вересня 2023 р.

Фото до новини

НАБУ і САП завершили слідство щодо ексголови Нацбанку Шевченка та його спільників у справі на 206 млн грн.

Про це повідомив Центр протидії корупції, пише Dailylviv.com.

За версією слідства, керівництво державного Укргазбанку укладало фіктивні договори з нібито «агентами», які насправді були звичайними ФОП. Останні мали привести в банк нових клієнтів - великі державні компанії, хоча ці великі клієнти і так були змушені переходити до Укргазбанку через доручення Кабміну. 

За такою нехитрою схемою у 2014-2019 роках на рахунки десятків фіктивних агентів нібито перерахували 206 млн грн. Зокрема, проста пенсіонерка з Києва отримала від Укргазбанку понад 14 млн, а працівниці колцентру заплатили 3,6 млн грн. 

НАБУ і САП вважають, що до схеми були залучені одразу 16 осіб, головним з яких був ексголова НБУ Кирило Шевченко, який на той час обіймав посади першого заступника, а згодом голови правління Укргазбанку. 

Наразі він живе у Австрії, де ще минулого року звернувся за політичним притулком, бо його нібито «переслідують представники української влади». Шевченко також оголошений у розшук, а суд обрав йому заочне тримання під вартою.

До речі, цього тижня судді ВАКС Віра Михайленко, Тимур Хамзін та Катерина Широка затвердили угоди про визнання винуватості щодо трьох «агентів», які отримали на свої рахунки майже 9,5 млн грн. Йдеться про Дарину та Наталію Червонопиських, а також Пандея Джайдіпа Кумара.  

Зокрема, у вироку йдеться про нібито залучення цими агентами в Укргазбанк як клієнта ДП Адміністрація морських портів. Хоча слідство встановило, що держпідприємство самостійно укладало договори з банком на підставі власної процедури закупівель (тендеру), без залучення будь-яких сторонніх агентів. 

Обвинувачені повністю визнали свою вину, підтвердили обставини справи і погодилися дати викривальні показання на інших учасників схеми. Крім того, вони повинні відшкодувати витрати на проведення експертиз і переказати на проєкт «Армія дронів» більше 10 млн грн.

Взамін їм усім призначили покарання у 5 років позбавлення волі умовно з іспитовим строком у 1 рік.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів