У містах України встановлюють пам’ятні знаки дуже низького художнього рівня

19:51 7 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Часто причиною таких випадків, на превеликий жаль, є діяльність нефахових архітекторів та митців, які шукають легкого заробітку.

Про це міський голова Львова Андрій Садовий написав у листі до віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад та територій України Олексія Кулеби, інформує  DailyLviv.com.  

За словами міського голови Львова, меморіальні плити потрібно встановлювати не для того, щоб майстер заробив на цьому гроші, а щоб зберегти пам’ять для майбутніх поколінь, адже наші внуки і їхні діти мають знати, якою дорогою ціною виборювалась наша країна.

Читайте такожУ мерії оприлюднили всі проєктні пропозиції архітектурного конкурсу на меморіал Героїв України

«Все частіше ми бачимо, як у різних містах України встановлюють пам’ятні знаки та інші меморіальні елементи з дуже низьким художнім рівнем. Їх розміщують у непримітних або необлаштованих місцях, де меморіальний елемент дисонує з оточенням. Сакральне і буденне не розмежовані належним чином.

Часто причиною таких випадків, на превеликий жаль, є діяльність нефахових архітекторів та митців, які шукають легкого заробітку. Ніхто не має права маніпулювати почуттями родин Героїв.

Саме тому я звернувся з офіційним листом до Міністра розвитку громад та територій Олексія Кулеби. Ми закликаємо запровадити практику архітектурних конкурсів на національному рівні. Кожен елемент, камінчик, напис мають нести в собі пам’ять і бути гідними наших Героїв», – зазначив Андрій Садовий.

У Львові тривалий час практикують проведення архітектурних конкурсів. Вони стосуються не лише меморіальних елементів, а навіть будівництва доріг (ще до повномасштабного вторгнення).

«Серед найяскравіших прикладів – Меморіал Героїв Небесної Сотні. Він став місцем, куди люди не лише раз на рік приносять квіти, а часто приходять разом з друзями та рідними. Таким чином пам’ять набуває цілком реальних форм і формує традиції. Ми не консервуємо її десь за містом, не ховаємо у холодному чорному граніті. Вона живе разом з нами. І так буде завжди», – додав міський голова Львова.

У Львові з 2015 року провели 23 архітектурні конкурси на замовлення департаменту архітектури та просторового розвитку Львівської міської ради. Конкурси проводили як на меморіальні простори чи сакральні споруди, так і на дитячі майданчики, школи, музеї та навіть стрільбище.

Читайте такожУ центрі Львова поставили пам'ятник алкоголізму і борделям, - докторка наук

Демонтаж нового пам’ятника Моцарту у Львові: мисткиня скерувала петицію у мерію

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів