Славське знову має стару назву - Славсько

15:10 29 червня 2023 р.

Фото до новини

Більшість народних депутатів, так само як ініціатори цього перейменування, не знають українського правопису власних назв.

Таке рішення радісно ухвалила Верховна Рада, пише Dailylviv.com.

"Чому Славсько, а не Славське? Бо Славсько було споконвіку! Сьогодні депутати Верховної Ради України повернули селищу історичну назву!", - написав про це перейменування начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

На жаль, цей аргумент про споконвічність у цьому випадку цілком недоречний, про що неодноразово раніше зауважували мовознавці. "Споконвіку" - до 1991 року - назви українських населених пунктів визначали різні колонізатори і метрополії. І робили вони це не за нормами української мови. А, наприклад, польської - Slawsko.

Особливо прикре таке перейменування тепер, коли має виконуватися Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». На Львівщині і без Славського є два десятки назв сіл, селищ та міст, які потребують зміни через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови. 

Такими історичними й мовознавчими темпами хтось може додуматися перейменувати Львів на Лемберг. 

На Львівщині необхідно перейменувати 24 населені пункти

Коли в Україні зітруть русскій мір з публічного простору

Які міста позбавлять радянських назв?

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів