Коли в Україні зітруть русскій мір з публічного простору

08:57 22 квітня 2023 р.

Фото до новини

Органи самоврядування та військові адміністрації повинні за 6 місяців демонтувати всі пам'ятники і пам'ятні знаки, перейменувати всі вулиці та інші об'єкти, пов'язані з "русскім міром".

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про географічні назви", за яким органи самоврядування та військові адміністрації повинні демонтувати всі пам'ятники і пам'ятні знаки, перейменувати вулиці та інші об'єкти впродовж 6 місяців. Про це йдеться в картці документа на сайті Верховної Ради, пише Dailylviv.com.

Цей закон надалі забороняє присвоювати географічним об'єктам і вулицям назви, пов'язані з Росією та її діячами. 

"Присвоєння географічним об'єктам, юридичним особам та об'єктам права власності назв держави, яка глорифікує, увічнює, пропагує або містить символіку російської імперської політики, а також назви держави, що тероризує, а також держави-терориста (держави-агресора) чи її визначних, пам'ятних, історичних і культурних місць, населених пунктів, дат, подій забороняється", - зазначено в законі.

Закон набуде чинності через три місяці після опублікування.

Також мають бути перейменовані населені пункти, назви яких пропагують , її діячів.

"Повсюдна радянська топоніміка підсвідомо створювала ілюзію тимчасовості Української держави й дотепер більшість українців щодня непомітно для себе продовжують отримувати чималу дозу такої ідеологічної отрути. Німі свідки у вигляді радянських і російських назв тисяч вулиць, площ, парків, скверів у наших населених пунктах були і ще у великій мірі залишаються наочним доказом цього.

Назви російських міст, сіл, вулиць, річок, озер, гір на топонімічній мапі України – це п’ята колона в нашому суспільному житті, це гострий ніж, що затаївся над нашим буттям і щоденно впливає на нашу свідомість, намагаючись притупити сприйняття цивілізаційного, пригальмувати розвиток українського світогляду та української ідентичності. Тому слідом за декомунізацією має відбутися деімперіалізація чи деколонізація та повне відновлення української історично національної топоніміки", - ідеться у пояснювальній записці до закону. 

Які міста позбавлять радянських назв?

У Львові на пагорбі слави демонтували радянську символіку: як це було (відео)

У Дрогобичі пригашують радянський вічний вогонь

У Дрогобицькій громаді проведуть повну дерусифікацію

У Тернополі демонтували пам'ятник Пушкіну. Запізнилися на 12 років

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів