На Львівщині необхідно перейменувати 24 населені пункти

18:13 27 червня 2023 р.

Фото до новини

Лише після цього їхні назви будуть узгоджені з орфографічними, граматичними та словотвірними нормами української мови і не містимуть у собі ідеологем, пов’язаних з російською імперською політикою в Україні.

Про це повідомила Національна комісія зі стандартів державної мови, пише Dailylviv.com.

На виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» Національна комісія зі стандартів державної мови створила робочу групу, до складу якої увійшли фахівці-філологи та історики закладів вищої освіти з усіх регіонів України. 

На підставі пропозицій членів робочої групи Комісія ухвалила рішення від 22.06.2023 № 230 та від 27.06.2023 № 231, визначивши перелік назв сіл, селищ та міст, які потребують зміни через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови або містять у назві ідеологеми, пов’язані з російською імперською політикою в Україні.

Зокрема, у Львівській області треба змінити назви 14 сіл через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови. Нинішні помилкові назви цих сіл: Кіз'я, Чішки, Іорданівка, Орихівчик, Листв'яний, Красічин, Гончари, Горішній, Бистрий, Курний, Малий, Смоляний, Пісоцький, Підгородне. 

Ще три населені пункти необхідно перейменувати через невідповідність лексичним нормам української мови, зокрема стосуються російської імперської політики (російської колоніальної політики). Це - Червоне, Переможне і Червоноград.

І ще сім - котрі можуть не відповідати зазначеним вище нормам. Це - село і селище Красне, Заводське, Трудове, Трудолюбівка, Красносільці, Красниця. У цьому випадку робоча група пропонує обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку.

Прославляють радянську армію, російську імперію: на Львівщині майже 200 недекомунізованих об'єктів

Коли в Україні зітруть русскій мір з публічного простору

Зимну Воду неподалік Львова «декомунізували» ще 1989 року

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів