100 років тому у Львові з’явилося вісім християн-баптистів (відео)

10:36 25 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Церкві євангельських християн-баптистів у Львові, що має тепер 18 громад, виповнюється 100 років. Відзначення цієї дати відбудуться 29 і 30 жовтня.

Під час пресконференції з нагоди 100-річчя Церкви ЄХБ у Львові.

У столітній ювілей Церкви ЄХБ у Львові збиратимуть кошти для ЗСУ. Про це повідомив Дмитро Колесник, депутат Львівської міської ради, пастор львівської церкви «Осанна», під час пресконференції у Львівському пресклубі, пише Dailylviv.com.

У неділю, 30 жовтня, о 17.00 годині відбудеться офіційне святкування в молитовному домі євангельських християн-баптистів, розташованому на вулиці Зеленій, 11б. З нагоди ювілею запрошують усіх охочих, а також очікують гостей з Європи й США. Добровільні пожертви церква скерує на закупівлю 100 тактичних аптечок для українських військових. 

Напередодні цієї події, у суботу, 29 жовтня, в цьому ж храмі відбудеться концерт духовної музики для вимушено переселених людей, які знайшли прихисток у Львові через війну. 

Сьогодні Церква ЄХБ у Львові налічує 18 громад. Половина з них мають свої храми, половина - орендує приміщення для богослужінь. 

«Часто помилково до баптистів зараховують усіх тих вірян, які не належать до православ’я чи католицизму, - зауважив під час пресконференції Олег Боднар, єпископ, голова Львівського обласного об’єднання церков ЄХБ. — Насправді ж баптисти мають своє чітко окреслене віровчення та принципи. Ми входимо до складу Всеукраїнського об’єднання церков, Європейської баптистської федерації, яка своєю чергою належить до Світового альянсу баптистів. Відтак, наша духовна сім’я дуже велика та різноманітна. У світі налічується близько 110 мільйонів баптистів. А загалом протестантський світ налічує сьогодні від 800 мільйонів до 1 мільярда людей. При цьому ми не рахуємо усіх, хто відвідує наші богослужіння на великі свята, а лише тих, хто є фіксованим членом церкви». 

Щодо історії батистів у Львові, то все почалось у 1921-22 роках, коли до міста приїхали перші віряни з польської Познані та США. 

«Ян Петраш, Іван Гілевич, Юлія Савич були тими, хто здійснив каяття і прийняв свідоме хрещення, - розповів Ярослав Назаркевич, історик і пастор центральної церкви ЄХБ Львова. - Вони знайшли у Львові однодумців та проводили молитви у кількох квартирах. У 1922 році в місті охрестили по вірі ще п’ятьох людей. Це були ті, хто прийшов до Бога усвідомлено та прийняв хрещення у зрілому віці. На той час законодавство не було прихильним до іновірців, а влада, духовенство та й прості віряни не схвалювали тих, хто «краде людей з церков». Попри те нині баптистська церква є достатньо чисельною, а її члени почуваються вільними у своєму виборі». 

Сьогодні 27 представників Церкви ЄХБ з Львівщини захищають Україну від російських загарбників зі зброєю в руках, а тисячі інших наближують нашу перемогу працею у тилу та волонтерською роботою.  

Церква - не секта: міфи і правда про львівських баптистів

Вірою та зброєю: 27 баптистів Львівської громади воюють на фронті

Церква Гефсиманія - дім, у якому творять Добро (фото, відео)

У Львові релігійна громада пікетувала Господарський суд через те, що він забрав землю у церкви для готельєра (відео)

Суд земний у Львові: 130 квадратних метрів неправди

Хто зі Львова може потрапити до списку Магнітського за переслідування релігійної громади (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів