Які країни світу продовжують купувати російську нафту і газ: що зміниться

15:09 16 лютого 2023 р.

Фото до новини

Країни ЄС за рік придбали у Росії нафти і газу відповідно на 83 і на 52 мільярди доларів. Але надалі так не буде.

З початку повномасштабного вторгнення Євросоюз купив в Росії енергоносіїв на майже 140 мільярдів євро, за даними CREA (Centre for Research on Energy and Clean Air). Про це розповів канал 24, пише Dailylviv.com.

З 24 лютого до 20 листопада 2022 року ЄС надав або пообіцяв надати Україні 51,8 мільярда євро, за підрахунками Kiel Institute. Тобто допомога з боку ЄС Україні майже втричі менша, ніж заробіток Росії на торгівлі з ЄС

Найбільше Росія заробила на своїй нафті. Загалом світ приніс РФ 194 мільярди євро, з них від ЄС – майже 83 мільярди євро. Лідерами закупівлі російської нафти серед країн ЄС стали Нідерланди, Німеччина та Польща.

Ця ситуація зміниться після того, як 5 грудня 2022 року ЄС відмовився від морських поставок нафти, а з 5 лютого 2023 року – від нафтопродуктів. Крім того, країни G7 і ЄС встановили обмеження  - 60 доларів на вартість нафти, яку Росія продає третім країнам.

На агресії Росії в Україні найбільше заробили Китай та Індія. Китай накупив російської нафти на понад 50 мільярдів євро, а Індія – на 18,8 мільярда євро.

Від продажу газу Росія отримала дохід за час війни на понад 70 мільярдів євро, з яких 52 мільярди приніс ЄС.

Лише одна Німеччина накупила газу на 11,42 мільярда євро. І не дивно, адже до війни вона дуже сильно залежала від Росії – 55% всього імпорту газу, 50% імпорту вугілля та 35% імпорту нафти.

Однак Німеччина повністю відмовилася від імпорту всіх російських енергоносіїв, повідомили в уряді. За рекордний час Німеччина побудувала у себе термінали СПГ та почала купувати газ у США, Норвегії та ОАЕ. Інші найбільші імпортери російського газу теж повідомили про відмову.

Тож Європа відмовляється від російського газу навіть без газового ембарго.

Натомість Австрія навпаки збільшила свою залежність від Росії – у грудні 70% імпорту склав саме російський газ. Тепер ціну на газ з Росії також обмежили – 180 євро за 1 мегават-годину. Це близько 1,9 тисячі доларів за тисячу кубометрів. Таке обмеження діє з 15 лютого 2023 року.

Євросоюз припинив постачання російської нафти на 90%

ЄС набагато сильніший за Росію і змусить її відступити з України

Країни ЄС мусять припинити імпорт нафти й газу з росії: заяв про це замало

Данія запровадила мораторій на купівлю російської нафти

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів