Як чотири Швейцарії: 30% території України забруднено вибухівкою

15:02 9 грудня 2022 р.

Фото до новини

Приблизно 30% території України наразі забруднено вибухонебезпечними предметами, очистити від яких землі планують за десять років.

Про це інформує Суспільне, пише Dailylviv.com.

Заступниця міністра МВС України Мері Акопян розповіла під час брифінгу у Медіацентрі Україна, що наразі забруднено близько 174 тисяч квадратних кілометрів території України.

"Це складає приблизно 30% наших територій. Територія забрудненої частини України на сьогодні — це чотири Швейцарії. Це дуже демонстративно і яскраво говорить про реальну ситуацію, з якою ми працюємо. Ми ставимо дуже амбітну мету, що ми всі ці території зможемо очистити протягом 10 років. Це здається багато, але для таких видів робот це мало. Головне, над чим сьогодні працюємо, — посилити нашу спроможність рухатися у таких темпах", — зазначила Акопян.

За даними МВС, загалом з 24 лютого ДСНС знешкодили 30 тисяч вибухонебезпечних предметів, Нацполіція вилучила 150 тисяч і знешкодила 24 тисячі.

Акопян розповіла що підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій по гуманітарному розмінуванню обстежують близько 70 гектарів протягом доби. Усього з початку широкомасштабного вторгнення РФ піротехніки лише ДСНС залучалися 38 тисяч разів і знешкодили майже 30 тисяч вибухонебезпечних предметів, у тому числі 2155 авіаційних бомб.

Підрозділами вибухотехнічної служби Національної поліції обстежено близько 15 тисяч гектарів, вилучено 150 тисяч вибухонебезпечних предметів, ще 24 тисячі було знешкоджено в межах роботи і функціоналу Нацполіції і Національної гвардії.

"Динаміка величезна. Якщо ми будемо рухатися такими темпами, то ми прогнозуємо, що через пару тижнів зможемо задекларувати 500 тисяч вибухонебезпечних предметів, які ми знешкодимо", — додала заступниця міністра МВС.

У розмінуванні України допомагає Європейський Союз, який, зокрема, виділив додаткові кошти у розмірі в понад мільйон євро. Зі свого боку фахівці одного з підприємств “Укроборонпрому” створили дослідний зразок виробу для пропалювання металу (ВПМ) SF-1, зовнішньо схожий на олівець. Завдяки його екзотермічній порошковій суміші він ефективно пропалює металеві оболонки вибухонебезпечних предметів і таким чином його можна застосовувати під час розмінування територій.

Росія перетворила родючі чорноземи України в найбільш забруднені вибухівкою землі у світі

Росія чинить екоцид: у Львові розповіли, як воєнні дії позначаються на довкіллі в Україні (відео)

Скільки жителів України нарікають на сміття чи на шкоду довкіллю від ракетних ударів, - дослідження

В Україні придумали як знешкоджувати міни олівцем

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів