Україна – маловодна країна лише через забрудненість

17:35 30 листопада 2019 р.

Фото до новини

Цього року у вітчизняні водойми було скинуто близько двох мільярдів кубометрів стоків. Третина з них – неочищені стоки.


Світовий Океан посідає більше половини поверхні Землі, проте лише 2,5% від її загальної кількості складають прісні води. З цих 2,5% лише 0,3% прісної води є в річках і озерах, ще 30% в підземних водах, а інші 70% - у льодовиках. 

Світові запаси прісної води не збільшуються, а її споживання постійно зростає. Загальне споживання прісної води в світі в тисячу разів більше, ніж усіх разом узятих видів промислової сировини. За останні 100 років споживання води збільшилася в 7 разів. Тож світ очікують геополітичні потрясіння, пов'язані з боротьбою не за енергетичні ресурси, а за прісну воду. Зокрема, брак водних ресурсів може спровокувати нові війни.  За останні 50 років відбулося 37 запеклих міждержавних суперечок через водні ресурси, що призвели до насильства та кровопролиття. 

За оцінками ООН, нині п'ята частина жителів планети або 2,6 мільярда людей не має доступу до чистої питної води і 40% - 1,6 мільярда - позбавлені основних послуг у сфері санітарії. Майже сорок країн світу отримують більшу частину необхідної їм води з-за кордону.

В Україні є 63 тис. річок, 40 тис. озер, 1100 водосховищ, 400 тис. ставків – 1 млн. 100 тис. га прісних водойм. Однак на карті Європи ми вважаємося маловодною країною, оскільки більшість наших водних ресурсів через забрудненість не придатні до водозабору питної води. Останні проведені дослідження на замовлення Світового фінансового банку поставили Україну за кількістю питної води на душу населення на 125 місце з-поміж 180 країн. Ми є між Чадом і Суданом, африканськими країнами.

- Маючи таке чудове географічне розташування, такі величезні запаси прісної води, ми злочинно і безгосподарно ними розпоряджаємося, – каже голова Національної Екологічної Ради України Олександр Чистяков - Цього року у вітчизняні водойми було скинуто близько 2 млрд.  кубометрів стоків, 1/3 з них - це неочищені стоки. 

Треба на законодавчому рівні категорично заборонити скид неочищених стоків. На кожній стічній трубі повинен стояти лічильник вимірювання забруднення. Покарання за забруднення наших водойм слід посилювати, а штрафи багаторазово підвищувати, вважають у Національній Екологічній Раді України. Вчені стверджують, що ми - останнє покоління, від якого залежить вирішення глобальних екологічних проблем, доки ще не пройдена точка неповернення. 

Таку актуальну інформацію поширила для ЗМІ пресслужба Національної Екологічної Ради України.

27 листопада відбулися парламентські слухання на тему екологічних проблем України.

Важливо також постійно моніторити і контролювати основних забруднювачів довкілля Львівщини.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів