Результати змін на ринку готівкової валюти

11:19 11 серпня 2022 р.

Фото до новини

Різниця між середніми курсами купівлі і продажу готівкової валюти банками після 6 серпня не змінилася, а в небанківських установах – навпаки - звузилася з 0,4 до 0,25 грн за 1 долар США.

З 6 серпня 2022 року Національний банк України скасував обмеження, відповідно до якого банки і небанківські установи мали купувати в населення готівкову валюту за курсом не нижчим за офіційний. Нагадаємо, що з 21 липня офіційний курс становить 36,57 гривень за 1 долар США. 

НБУ нагадує, чому це було зроблено, пише Dailylviv.com

Курс у готівковому сегменті валютного ринку може як знижуватися, так і зростати – залежно від попиту та пропозиції на ринку. Зважаючи на це, вимога купувати валюту за курсом, не нижчим за офіційний, потенційно могла б обмежувати зміцнення гривні. Тож Національний банк зняв це обмеження. 

Чи є ризик, що це рішення вплине на збільшення різниці між курсом продажу і викупу готівкової валюти в населення?

Окремі фінансові установи дійсно можуть цим скористатися для збільшення власної маржі, але така практика не стане поширеною. На заваді стане висока конкуренція в готівковому сегменті валютного ринку. 

Якщо установа встановлюватиме занижений курс купівлі готівкової валюти, який значно відрізнятиметься від курсу продажу, то вона ризикує втратити своїх клієнтів. Громадяни можуть обрати будь-яку іншу фінансову установу, враховуючи значну кількість гравців у готівковому сегменті валютного ринку.  

Силу конкуренції добре ілюструє те, що різниця між середніми курсами купівлі і продажу готівкової валюти банками після зняття відповідного обмеження не змінилася, а в небанківських установах – навпаки упродовж 5–8 серпня звузилася з 0,4 до 0,25 грн за 1 долар США.

Заборона для обмінників рекламувати курси валют: НБУ назвав аргументи

Монети номіналом 1, 2 і 5 копійок можна обміняти: як це зробити

Курс долар - гривня: скільки коштуватиме валюта на готівковому і безготівковому ринках

Національний банк з 21 березня збільшив добовий ліміт на зняття готівкової валюти

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів