Пікетування Солонківської сільради проти лівобуду: Дубневич не знає, кому дав землю і дозвіл на будівництво (відео)

20:57 12 серпня 2021 р.

Фото до новини

Мешканці села Зубра біля Львова влаштували пікет під стінами Солонківської сільської ради через незаконне будівництво багатоповерхівки. Сільський голова Богдан Дубневич заявляє, що нічого не знає про цей конфлікт, але пообіцяв з'ясувати цю ситуацію впродовж трьох робочих днів.

Скандал довкола спорудження чотириповерхового будинку на вул.Стуса,18а у Зубрі й перетворення села на Дубневич-Сіті набирає обертів. 12 серпня обурені мешканці прийшли до будівлі сільської ради у Солонці. Адже на їхнє письмове звернення від 9 серпня місцева влада не відреагувала, а на ділянці продовжує працювати будівельна техніка. На цій події перебував кореспондент DailyLviv.com

Голова сільради Богдан Дубневич не впізнав мешканців Зубри-своїх виборців і Сергія Руденка з Кіровоградщини

Пікетувальники понад годину стояли біля будівлі, розгорнувши плакат з написом «Громада Зубри проти незаконної забудови». Однак, ніхто з чиновників до них не вийшов. Тоді люди вирішили зайти до кабінету сільського голови Богдана Дубневича і вручити йому листа-звернення. 

Вочевидь голова сільради був того ранку не в гуморі, бо візит непроханих гостей явно його не втішив. «Ти хто такий? Чиї гроші відробляєш?» - такими словами він зустрів адвоката Павла Янчака, проігнорувавши простягненого листа-звернення від громади. Далі пан Дубневич вийшов у коридор і не впізнав своїх односельців: «А ви - хто такі? Зубрівчани? Щось я вас не знаю». 

У відповідь люди обурились і нагадали пану Дубневичу, що - так: вони ті самі зубрівчани, які на місцевих виборах віддали за нього свої голоси. Після цього сільський голова змінив риторику і вийшов з будівлі, пообіцявши повернутися за 20 хвилин. «Не прийде, - почулося у натовпі. – Втік». Але терпіння пікетувальники не втратили, люди вирішили чекати. 

Невдовзі Богдан Дубневич справді повернувся і запросив до свого кабінету кількох представників протестувальників. Він також попросив вимкнути смартфони і припинити знімати відео. Після короткої перепалки про права громадян до кабінету зайшло близько п’ятнадцяти людей. Зйомку ніхто не припинив.      

З кількахвилинного спілкування зі сільським головою люди довідались, що їхнього листа-звернення він не отримував, про незаконне будівництво нічого не знає, а про понеділковий протест також нічого не чув. «Я не зобов’язаний знати про кожен пікет, який тут відбувається», - заявив голова Солонківської сільської ради Богдан Дубневич

Люди також цікавились, хто такий Руденко Сергій Петрович, якому Солонківська сільська рада рішенням від №765 від 18 березня 2021 року за один день надала земельну ділянку на вул. Стуса 18, і одразу змінила цільове призначення з «для ведення сільського господарства» на «для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку». Богдан Дубневич відповів, що не знає такого чоловіка. Але пообіцяв за три робочих дні все довідатися. «Ми з’ясуємо, чи є порушення у цьому рішенні сільради, у вівторок ви отримаєте відповідь», - пообіцяв голова сільради.

Загалом атмосферу спілкування у кабінеті сільського голови навряд чи можна було назвати дружньою. Людей обурював той факт, що понеділкове письмове звернення навіть не потрапило до сільради, а Богдан Дубневич чомусь дратувався через присутність у його кабінеті юриста Павла Янчака і громадського активіста Романа Салабая, постійно повторюючи образу: «Ці балагури відробляють гроші». 

Попри все, сторони розійшлися мирно. Листа від зубрівчан зареєстрували. Вони погодились зачекати до вівторка і наразі не перекривати трасу. 

На депутатів сподівайся, але в суд подавай, - прислів'я у Солонці

Втім, настрій пікетувальників не дуже поліпшився після особистої зустрічі зі сільським головою Богданом Дубневичем. Люди кажуть, що у них мало віри в те, що генпідрядник «Рієлбудстиль» припинить роботи на скандальній ділянці. Але здаватись вони не збираються. 

Олег Подвірний, мешканець Зубри, має намір виступити перед місцевими депутатами на сесії, яка відбудеться 13 серпня. Він спробує переконати їх, що належних громадських слухань щодо будівництва на вул. Стуса, 18а не проводили, а це – пряме порушення законодавства. 

«Є постанова Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 року «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні», там все розписано в деталях, – каже Олег Подвірний. – Але, на жаль, депутати не хочуть чути громадську думку після того, як ми їх вже обрали. Обурює ось що: нас завжди так ласкаво запрошують на вибори: чи то голів ОТГ, чи депутатів у мерію, у парламент…  Приносять запрошення додому, ви його читаєте і розписуєтесь. А коли йдеться про вашу думку щодо будівництва багатоповерхівки під вашим парканом, про людей чомусь забувають. Ваша думка вже нікого не цікавить, все робиться тихцем, а вас просто «забувають» поінформувати. Правда на нашому боці - і ми будемо добиватися справедливості». 

Думку, що у цій ситуації праві люди, а не сільська рада, поділяє Олександр Мирний, заступник голови Асоціації будівельників «Будіндустрія». Він наголошує, що нелегальні забудови набувають на Львівщині тотального характеру, і з цим явищем потрібно боротися. 

«Уявіть собі ділянку, де розташовані три будинки: це три родини живуть, а поруч на такій самій ділянці будують дім для сотні родин, - каже Олександр Мирний. –   Звичайно ж, таке будівництво не відповідає будівельним нормам, плануванню, навантаження на інфраструктуру: немає ні шкіл, ні садочків. А найгірше, що ділянка втрачає сам сенс приватності, адже приватна забудова – це там, де ти сам забудувався. Ти живеш на приватній території не для того щоб тобі заглядали за паркан. А коли поруч п'ятиповерхівка – то це будь-яка приватність втрачається. Це вже не приватний сектор, а хаотична забудова».

Роман Салабай, заступник голови комісії розвитку містобудування Громадської ради при Львівській облдержадміністрації, наголошує, що генеральний план території села Зубра, яким визначають об’єкти будування, не передбачає жодних багатоповерхових забудов. Відтак, будівництво на вул. Стуса 18а не є законним. 

«Детальний план передбачає уточнення позиції генерального плану, натомість він суперечить генеральному плану, – пояснює Роман Салабай. – Також планований об’єкт суперечить будівельним нормам і стандартам, які прийняли 2019 року. Мешканці правильно роблять, що оскаржують цей детальний план території через суд. Також необхідно зобов'язати провести позапланову перевірку щодо цього об’єкта». 

Крім того, Романа Салабая насторожує оперативність, з якою видали дозвіл спочатку на придбання земельної ділянки і одразу на будівництво. «Тут звичайно можна запідозрити і корупційну складову, – вважає Роман Салабай. – Адже містобудівна документація не розробляється швидко, і ще підтверджується також досить довго. А в цьому випадку ми бачимо вкрай стислий термін. Це може свідчити про фінансовий інтерес у чиновників. Забудовники мають на меті заробити – це зрозуміло. А от до чиновників, які на диво дуже оперативно виконали свою функцію, є запитання». 

У те, що голова Солонківської сільської ради Богдан Дубневич вольовим рішенням припинить незаконне будівництво і змусить будівельників засипати котлован, зубрівчани вірять мало. А тому вони звернулися з позовом до суду. За повідомленням адвоката Павла Янчака, перше судове засідання у цій справі відбудеться 17 серпня. 

Чи, може, і справді вдасться все вирішити у триденний робочий термін, як пообіцяв Солонківський сільський голова? Наразі між ним і жителями Зубри триває хитке перемир’я до вівторка: без чергових пікетів і перекривання траси. 

Завтра, 13 серпня, у поряду денному сесії Солонківської сільської ради заплановані 16-17 питання: розгляд звернень громадян із земельних питань та різне. На ній виступить представник пікетувальників Олег Подвірний.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів