Зубра проти Дубневич-СІТІ: мешканці села пікетуватимуть голову Солонківської ОТГ (відео)

20:04 9 серпня 2021 р.

Фото до новини


Фото: Щоденний Львів

На Львівщині жителі села Зубра біля Львова розпочали протести проти незаконного багатоповерхового будівництва родини Дубневичів.

У четвер, 12 серпня, обурені зубрівчани пікетуватимуть раду Солонківської ОТГ. Таке рішення прийняли на громадських слуханнях у понеділок, 9 серпня, зібравши 300 підписів місцевих жителів. Люди вимагають негайно припинити незаконне будівництво багатоповерхівки та мають намір судитися з місцевою владою, якщо їх не почують. На місці події побував кореспондент Dailylviv.com.

Мешканців села не запитували!

У вівторок, 9 серпня, десятки жителів села Зубра зібралися на вулиці Стуса, 18а, де розпочалися будівельні роботи. Генпідрядник «Рієлбудстиль», директором якого є Петро Гула, вже встиг звести тут фундамент багатоповерхівки. Однак місцеві жителі пов’язують це будівництво із родиною Дубневичів. Вони вважають його незаконним і вимагають негайно припинити роботи. Наголошують, що підрядник отримав дозвіл від Солонківської ОТГ на будівельні роботи в незаконний спосіб – без попереднього громадського обговорення.

«Ми довідалися, що тут буде чотириповерховий будинок з підземним паркінгом, приблизно місяць тому, – каже Олег Подвірний, який проживає у будинку також на вулиці Стуса. – На офіційному сайті Солонківської ОТГ немає повідомлення про громадське слухання з цього питання, як того вимагає закон. Звісно ж, люди були би проти, адже багатоповерхівку зводять впритул до особняків. І тому рішення винесли таємно, а відтак – незаконно».

Адвокат Павло Янчак пояснює, що формально обговорення у Солонківській ОТГ провели: у підписаному протоколі фігурують прізвища - Кадикало, Деркач, Тарнавський. Однак, це «рішення трійки» (члени якої навіть не мешкають у селі Зубра!) аж ніяк не можна назвати відкритим громадським слуханням. Тому заяви місцевих жителів про порушення закону є цілком справедливими. «Фактично сільська рада усунула громаду від її прав», – констатує адвокат Павло Янчак.

Але люди не думають мовчати. «Сьогодні, 9 серпня, ми написали листа до керівництва Солонківської ОТГ, якого підписали 300 членів громади, – повідомив Олег Подвірний. – Якщо за два дні будівництво не припинять, то у четвер, 12 серпня, ми вийдемо на пікет під будівлю ради. А також перекриємо вулицю і встановимо шлагбаум, щоб техніка не могла потрапити на об’єкт».

У забудовника – своя правда. Девелопер Володимир Січкар, який курує будівництво на Стуса,18а, вийшов до протестувальників і спробував їх заспокоїти. Заявив, що всі роботи ведуть законно. Пообіцяв, що до майбутнього будинку навіть підведуть міську каналізацію (при тім, що місцеві жителі змушені використовувати вигрібні ями). На інші комунікації мешканців-господарів у Зубрі також ніхто не зазіхатиме. Все буде добре – жодного дискомфорту. За його словами, невдоволені новобудами люди завжди були й будуть, але це - їхня особиста проблема. Чотириповерхівку тут збудують, а 10 квартир у ній нададуть учасникам АТО.

Останнє зауваження Володимира Січкаря викликало саркастичний сміх у присутніх. «Ви вже кілька років тому надали атовцям земельні ділянки, а тепер там – новобуд. Бога побійтеся прикриватися захисниками, нічого святого не маєте», – такою була реакція людей у відповідь.

Дозвіл за один день: на підставного власника?

Адвокат Павло Янчак демонструє рішення Солонківської сільської ради №765 від 18 березня 2021 року. У ньому фігурує власник земельної ділянки – Руденко Сергій Петрович. За цим документом пан Руденко звернувся до сільської ради із заявою про зміну цільового призначення ділянки з «для ведення сільського господарства» на «для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку». І того ж таки дня (!) отримав дозвіл.

Хто такий пан Руденко, жителі Зубри не знають. Кажуть, стовідсотково не місцевий, проживає десь у Кривому Розі. І в очі його ніхто не бачив. Зате добре знають в Зубрі людину, чий підпис стоїть на дозвільному документі – це голова Солонківської ОТГ екснардеп Богдан Дубневич.

За словами адвоката, документи формально у порядку. Але ось що промовисто: детальний план території у Зубрі розробили спеціально лише на цю ділянку – Стуса, 18а.

«Ми будемо оскаржувати детальний план пана Рудика, який придбав земельну ділянку у жовтні 2020 року, а вже за кілька місяців змінив її цільове призначення, – каже Павло Янчак. – А той факт, що для громади не влаштували відкриті громадські слухання, фактично усунувши її від прийняття рішення, є прямим порушенням законодавства».

Складається враження, що у випадку із ділянкою на Стуса, 18а в Зубрі використали стару добру схему, яка не перший рік надійно діє на Львівщині та й у всій Україні. Грошовитий забудовник знаходить людину, яка за винагороду погоджується використати своє право на разову приватизацію земельної ділянки. Отримавши винагороду (від 500 до кількох тисяч «зелених»), формальний власник виходить з гри. А фактичний власник, заручившись підтримкою місцевої влади, змінює призначення земельної ділянки, споруджує багатоквартирник і заробляє на цьому мільйони. 

Майбутні проблеми перекладають на плечі тих, хто тут живе. І тих, хто оселяється в новобудовах. І місцевих селян, чиї хати затьмарюють «свічки». Якщо раніше у Зубрі вузькою сільською вуличкою на 25 будинків їхало 20 автомобілів, то тепер додайте ще 100 – за кількістю квартир. У Солонківській ОТГ не думають про розвиток інфраструктури. Як свідчить досвід, у такого “лівого” забудовника є лише одна турбота – швидко спорудити будинок і продати його. А що там далі з ним і його мешканцями та громадою - не важливо.

Сьогодні у такий спосіб забудовники знищують наші села. Де виросла одна багатоповерхівка, незабаром з’явиться ще одна, дві, десять, сто… Таке нищення села відбувається нахабно, цинічно і брутально. Без сплати коштів за землю у скарбницю громади. Навіщо її купувати, якщо можна приватизувати на підставну особу, а потім продати багатоквартирник. І навіщо запитати про це згоди людей, багато з яких не в першому поколінні живуть у цьому селі, якщо можна зробити все тихцем? А люди – стерплять і змовчать, куди ж вони дінуться! Чи ні?

Зубрівчани боротимуться проти перетворення села на Дубневич-СІТІ

Чи є шанс у громади захистити свої права та інтереси у протистоянні з великими забудовниками й олігархами? Жителі Зубри вважають, що так. Більш того, вони вже мають позитивний досвід у цій боротьбі.

- Рік тому ми мали аналогічну ситуацію, причому на тій самій вулиці Стуса, – розповів Ростислав Вороновський, голова Асоціації будівельників “Будіндустрія. – Впритул до особняків почали зводити вісім котеджів. При цьому громаді не надали жодної документації від забудовника, який до всього ще й порушив межі будівництва. Ми тоді звернулись до прокуратури з вимогою відкрити проти порушника кримінальне провадження, а також надіслали звернення в ДАБІ та Державну службу з питань праці щодо незаконності будівництва. Як результат – будівництво котеджного містечка ZUBRA GREEN HOUSE наразі заморожене, триває суд. А на паркані будівництва місцеві жителі повісили табличку: «Заарештовано!», щоб довірливі покупці не потрапили на гачок несумлінних забудовників. Є надія, що справа завершиться на користь громади, і ці незаконні котеджі демонтують. Головне – не мовчати, коли порушують права громади. 

Не мовчати, боротися, надавати розголосу у ЗМІ – такою є позиція зубрівчан. Адже село, яке починається за кілька метрів від Сихова – так званого спального району Львова – поступово перетворюється на місто. Багатоповерхівки вперто наступають на приватні будинки із садками й городами, затискаючи їх у бетонні джунглі. Свідчення тому – дев’ятиповерхівка на сусідній вулиці, оточена сільськими хатами. Донедавна на її місці також була земельна ділянка сільськогосподарського призначення. 

Довіри до місцевої влади, поліції, судів люди вже не мають. А тому сподіваються лише на себе.

«Я живу в іншому районі Зубри, але прийшла сьогодні на вулицю Стуса, щоб підтримати односельців, – каже Юлія Кривонос, мама школяра. – Ходять чутки, що і біля мого будинку на вільну ділянку також поклав око великий забудовник. Ми мусимо триматися разом, щоб не дати знищити наше село. Якби я хотіла жити у місті, то купила би собі там квартиру. Але я хочу, щоб мої діти росли тут, на землі, поміж квітів і дерев, а не на асфальті. Тому й придбала будинок тут. Всі, хто живе тут, скажуть вам те ж саме. Тільки громада може вирішувати, якою має бути наша Зубра. А не кілька людей, яким байдуже до нашого села і які тільки хочуть заробити грошей. Вони тут не живуть».

Люди також багато розповідають про земельні угіддя Дубневичів у Зубрі: приватизовані колгоспні поля на багато гектарів, засіяні соєю. І вбите пасовисько, де росла рясна трава, а тепер – багнюки по коліно. Чи не є ці території ласими шматками для нових багатоповерхових кварталів?

Якими будуть кроки Солонківської ОТГ і чи піде вона назустріч жителям Зубри – довідаємося вже невдовзі. Але зрозуміло, що чергова історія зі скандальною забудовою на Львівщині лише розпочинається.

Фірма братів Дубневичів заблокувала дорогу в Зубрі під Львовом

Голова Солонківської ОТГ Богдан Дубневич замовив у фірми сина послуг на 600 тис грн

Дубневич розпочав ревізію землі у Солонківській ОТГ і назвав тих, хто роздерибанив 60 га

Родина Дубневичів продає понад 3 гектари землі у Зубрі біля Львова

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів