Населення платить за газ у 2-3 рази більше, ніж коштує його видобуток. В уряді пояснили причину

16:22 14 лютого 2021 р.

Фото до новини

Собівартість видобутку, українського газу - приблизно 2,6 гривні. Тобто в 2-3 рази менше, ніж ціна, яку зараз платить населення.

Про це в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко розповів в інтерв'ю Радіо Свобода, пише Dailylviv.

"Ми знаємо, і це теж невелика таємниця, що собівартість видобутку, до речі, вона зросла дуже сильно (і це теж питання до ефективності діяльності «Нафтогазу»), приблизно 2,6 гривні. Тобто в 2-3 рази менше, ніж ціна, яку зараз платить населення. Потрібно ще враховувати тариф на передачу. Але в принципі у будь-якому разі собівартість набагато менша, ніж ринкова ціна",- сказав в.о. міністра.

ВІн наголосив, що цей газ не йде ні на який експорт.

"Тобто газ, видобутий в Україні, як я і сказав, йде на потреби населення. Виникає питання, чому не продавати газ для населення за собівартістю? Собівартість, умовно, 2,6 гривні, чому би не продавати по 2,6 гривні, а навіщо продавати по 6,99? Пояснюю. Тому що багато людей не може сплачувати навіть по 2,6 гривні. Тому що є пенсіонери, інваліди, є багато людей, які отримують субсидію. І ці субсидії потрібно з чогось сплачувати",- зазначив Вітренко.

За його словами, є податки. І є оператор ГТС, який обслуговує труби високого тиску. Це - теж витрати.

"Тому, якщо буде працювати «Нафтогаз» тільки за собівартістю, то «Нафтогаз» тоді не буде сплачувати достатню кількість грошей в держбюджет через податки, через дивіденди, тобто частину прибутку, а «Нафтогаз» практично весь прибуток сплачує якраз в бюджет. Здається, 95%, то й не буде грошей у держбюджеті, перш за все на ті ж субсидії. Крім того, ми розуміємо, що держбюджет – це зарплати вчителям, медикам, це пенсії, це витрати на оборону",- пояснив урядовець.

Нацкомісія вперше анулювала ліцензію за зловживання на ринку природного газу
На Львівщині - сутичка між мешканцями і АТ Львівгаз. Утрутилася поліція
 
 
 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів