Міськрада Львова благає Верховну Раду не голосувати за містобудівну реформу

15:30 1 грудня 2021 р.

Фото до новини

Львівська міська рада на пленарному засіданні прийняла звернення до голови Верховної Ради не голосувати законопроєкт № 5655 у другому читанні.

Львівська влада вважає, що імістобудівна реформа поставить крапку на реформі децентралізації, а також створить сприятливі умови для корупції. Про це інформує телеканал 24, який належить дружині міського голови Львова Андрія Садового, пише Dailylviv.com.

Законопроєкт не витримує критики від архітекторів, фахівців у містобудівній сфері та місцевих чиновників. Таке заявив у ФБ заступник міського голови з містобудування Львівської міської ради Любомир Зубач.

Чиновник вважає, що документ не усуне корупційні ризики, а створює ще сприятливіші умови для корупції. За його словами, щодо цього є висновок Національного агентства з питань запобігання корупції.

За словами Зубача, цей законопроєкт "ставить крапку на реформі децентралізації". Тому Львівська міська рада на пленарному засіданні прийняла звернення до голови Верховної Ради не голосувати законопроєкт № 5655 в другому читанні. Натомість пропонують провести консультації і написати альтернативний закон щодо реалізації містобудівної реформи в Україні.

Особливо Зубач обурюється через норму про приватний містобудівний контроль.

"Коли забудовник винайматиме якусь приватну контору, якій платитиме кошти, щоб вона його контролювала! Щодо безпеки – як можна вводити в експлуатацію будинок через електронну систему. І при цьому жоден фахівець не буде виїжджати на місце будови", – написав Любомир Зубач.

Він також звернув увагу на недотримання всіх вимог безпеки. 

Загалом Зубач резюмував, що проєкт вибудовує централізовану систему, що працюватиме в інтересах забудовників на чолі з Мінрегіонбудом. При цьому органи місцевого самоврядування та громади втратять важелі впливу на всіх ланках процесу будівництва.

Він наголосив: якщо законопроєкт підтримають, то це буде катастрофа для міст.

І це правда, кажуть експерти. У будівельній сфері зараз найбільші кошти, і вона належить до найбільш корумпованих. Хто її контролюватиме - Київ чи місцева влада, той і матиме найбільший зиск. Поки що він у руках депутатів Львівської міської ради і виконкому ЛМР. Звідси й така бурхлива публічна реакція. Що ж до інтересів місцевих мешканців, то вони найчастіше будуть проігноровані як місцевим ("ручним"), так і київським ("електронним")  варіантом містобудівного управління. 

Що відомо про законопроєкт №5655:

Ініціатива розширює можливості Єдиної державної електронної системи у сфері будівництві та мінімізує паперовий документообіг.

Крім того, мають переглянути систему містобудівного контролю та спростити реєстрацію прав на використання підготовчих і будівельних робіт.

Також планують розмежувати повноваження органів влади, місцевого самоврядування і юридичних осіб.

У першому читанні парламент схвалив законопроєкт 1 липня 2021 року.

ДІАМ замість ДАБІ: незаконна забудова в Україні не зникне

Архбудконтроль за спорудженням будинків заввишки до 100 м передадуть органам місцевого самоврядування

Будівельна амністія: легалізувати житловий або дачний будинок можна в Дії

Міськрада Львова закликала уряд врахувати її інтереси

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів