Львівгаз планує збільшити тариф на доставку газу у 2,5 разу

14:33 26 жовтня 2021 р.

Фото до новини

АТ "Львівгаз" у 2022 році хоче підняти тариф на розподіл природного газу до 4 гривень 18 копійок без ПДВ.

Про це повідомив голова правління громадського руху "Європейське місто" Богдан Рабешко, пише Dailylviv.com.

"Щойно відбулось відкрите обговорення проєкту структури тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Львівгаз» на 2022 рік. Зі слів головуючого, на таке стрімке здорожчання впливають низка факторів.

Львівгазу для обслуговування власних мереж на рік потрібно 130 млн кубів газу - це природний газ, який йде на втрати газової системи і підтримку необхідного тиску в ній. У тарифі на 2021 рік була закладена ціна на такий газ в сумі 7000 грн за тисячу кубометрів, проте зараз вони його купують по 37000 гривень за тисячу кубометрів. Підвищення заробітної плати на підприємстві. За 2021 рік середня зарплата на Львівгазі складає 14 000 гривень. У 2022 році заплановане підняття середньої зарплати до 20 тисяч гривень. Ріст сировини і матеріалів, - перелічив складові собівартості Богдан Рабешко.

Як мені відповіли, наприклад, метал, з якого виготовляють газові труби, за останній рік подорожчав в два рази. І це не межа. Те саме стосується всіх інших матеріалів, які використовуються у виробничій діяльності. Ріст податків і зборів. Зросли витрати на утримання систем газопостачання", - розповів Богдан Рабешко.

За його словами, в тариф також будуть закладені кошти на встановлення індивідуальних лічильників газу в будинках з газовими "баняками". І Львівська обласна державна адміністрація надіслала лист, в якому не заперечує щодо підняття тарифів.

"На моє здивування, на цих громадських слуханнях, крім нашої громадської організації, ніхто з інших громадських організацій і ЛОДА не був присутній. Нікого більше не цікавить це "родео" різкого росту тарифів? - запитує Богдан Рабешко.

За його словами, такі громадські обговорення зараз проходять у всій Україні.

"Наприклад, АТ "Тисменицягаз" планує підняти тариф до 7.19 грн без ПДВ, АТ "Харківгаз" - до 6,37, АТ "Полтавагаз" - до 5.40 і т.д. і т.п.
Соціальний вибух неминучий", - підсумовує голова правління ГО.

Нагадаємо, рішенням НКРЕКП затверджено для АТ «Львівгаз» на 2021 рік тариф на доставку 1.68 грн за куб. м без ПДВ. Раніше було 99 коп за куб.м без ПДВ.

У Львові готують «революцію баняків» через газові лічильники

Як позбутися загальнобудинкових газових лічильників

Найгірше за газ платять у Львові і двох старих районах

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів