У Львові готують «революцію баняків» через газові лічильники

16:30 16 липня 2019 р.

Фото до новини

Мешканці майже 30 будинків Сихова готові влаштувати «революцію баняків» під Львівської облдержадміністрацією. А, за потреби, поїхати до Києва обстоювати свої права та захищати законодавство, яке порушує ПАТ «Львівгаз».


Відео: Львівський пресклуб

Про це сьогодні,16 липня, під час пресконференції на тему: «Революція баняків»: як змусити владу виконати закон щодо безкоштовного встановлення індивідуальних лічильників обліку природного газу та позбутися загальнобудинкових газових лічильників» повідомив голова ГО «Громадський рух «Європейське місто», кандидат у народні депутати від партії «ВО «Батьківщина» у ВО №115 Богдан Рабешко.

Усім цим мешканцям незаконно на будинках встановили загальнобудинкові лічильники газу. Може скластися враження, що мешканці не бажають обліковувати споживання газу. Навпаки. І для цього вимагають, аби їм в кожній квартирі встановили індивідуальний лічильник газу. Проте цього ПАТ «Львівгаз» робити не хоче.  

Як пояснив Богдан Рабешко, встановлення індивідуальних газових лічильниках в квартирах вже давно було оплачено всіма споживачами. Тому що цей пункт закладено в тарифи на газопостачання з 2008 року. 

- До 2012 року газовики лічильники споживання газу встановлювали споживачам, які користуються газовими котлами для опалювання. До 2015 року встановлювали лічильники споживачам, які мають газові колонки та газові плити. А мільйонам споживачам, які користуються тільки газовими плитами, індивідуальних газових лічильників не встановлюють. Їм намагаються встановити загальнобудикові, - каже він.

Голова ГО «Громадський рух «Європейське місто» стверджує, що в 2016 році НКРЕКП видала постанову, за якою побутовим споживачам з газовими плитами будуть встановлювати тільки загальнобудинкові лічильники. І тільки там, де з певних причин цього зробити неможливо, будуть встановлювати індивідуальні. 

- Вони підрахували, що на будинок, де є 200 квартир, встановлення одного загальнобудинкового лічильника, їм коштуватиме сто тисяч гривень. Натомість, якщо встановлювати лічильники в кожну з двохсот квартир, то - від 200 до 400 тисяч гривень. Мешканцеві, який хоче обліковувати споживання газу в своїй квартирі, пропонували встановити лічильник за свої кошти. А такий лічильник коштує 5 тисяч 400 гривень – розповідає Богдан Рабешко.

Мешканці на таке не погоджувалися. Вони організовували цілодобове чергування біля газових труб будинку, аби не дозволити встановити загальнобудинковий лічильник. Ті мешканці, які цього не зробили, прокидалися одного ранку і довідувалися, що їх вже «облікували» всіх разом. 

Але в грудні 2017 року було внесено зміни до Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Згідно з цими змінами, відтепер працівники обласних газових господарств зобов’язані отримувати згоду всіх мешканців будинку перед тим, як встановлювати загальнобудинковий лічильник. Якщо такої згоди немає, встановлюють індивідуальні лічильники у квартирах. При цьому не мають права вимагати в мешканців плати за лічильник та роботу, тому що все це вже давно сплачено. 

- Але облгази порушують цей закон. Так, до прикладу, на будинку на вулиці Зубрівській, 25а  загальнобудинковий лічильник змонтували в березні цього року. Про це мешканці довідалися з квитанцій, які вони отримують. Жодної згоди на встановлення такого лічильника мешканці будинку не давали, - говорить Богдан Рабешко. 

Голова ОСББ «Калини 107» Наталія Данилюк розповіла, що одного ранку мешканці будинку прокинулися і виявили, що на їхньому будинку вже висить загальнобудинковий лічильник. Мешканці 76-квартирної багатоповерхівки звернулися до ПАТ «Львівгаз» за поясненнями та з вимогами встановлювати індивідуальні лічильники. Не домігшись правди, вони апелювали до НКРЕКП.

- В НКРЕКП нам відповіли, що з нами повинні були укласти договір на встановлення і попередити всіх мешканців, що будуть проводитися такі роботи. Адже коли вони встановлювали, то ніхто про це не знав. І газ в квартирі міг би просто вибухнути, а ми всі – згоріти. Зараз мешканці збираються пікетувати ПАТ «Львівгаз», - попереджає вона. 

Наталія Данилюк також зауважила, що в сусідньому будинку таки поставили індивідуальні лічильники в кожній квартирі. 

Мешканка Валентина Бендюкевич зрозуміла, що домовитися з ПАТ «Львівгаз» полюбовно не вийде. Тому вона звернулася до суду з вимогою визнати загальнобудинковий газовий лічильник некомерційним вузлом обліку газу. Перше судове засідання мало було відбутися в квітні цього року. 

- Але представники ПАТ «Львівгаз» не з’являються на судові засідання. Натомість надали якісь відписки, в яких вказували, що цей лічильник рахує не тільки той газ, який надходить до газової плити, але й газ, який використовується для опалення. При цьому, я окремо сплачую за опалення та гарячу воду «Львівтеплоенерго», - розповідає вона. 

За словами мешканки будинку на вулиці Освицькій Лесі Дудич, вона та її сусіди погодилися на встановлення лічильника, тому що їх шантажували. 

- Я якраз вийшла на вулицю і побачила працівників ПАТ «Львівгаз». Спитала в них що вони роблять і чому нема. оголошення на будинку, що проводять такі роботи. Вони сказали, що нашої згоди їм не потрібно. А якщо ми не погодимося, то нам обріжуть газ. Після цього ми почали платити в десять раз більше. У мене стоїть тільки газова плита. І зараз мені нараховують до 430 гривень в місяць. Я почала вимагати у ПАТ «Львівгаз» та у Львівської облдержадміністраці,ї аби вони створили комісію та перевірили, скільки наш будинок реально споживає і скільки грошей з нас викачали вже. Але мені сказали, аби ми заплатили незалежній комісії 10 тисяч гривень за цю роботу. Але дали мені довідку, що за січень та лютий 2019 року я спожила 107 кубів газу! Я заплатила 919 гривень за це. Моя сусідка знизу поставила індивідуальний лічильник за власні кошти, то за 4 місяці їй нарахувало 21 куб - розповідає Леся Дудич.

Тепер всі її сусіди звернулися до ПАТ «Львівгаз», аби підприємстов демонтувало той шахрайський загальнобудинковий лічильник. Але їм відмовили. 

Мешканець будинку на вулиці Чукаріна,11 Сергій Луговий вже має на руках позитивне рішення Сихівського районного суду. 

- Нам так само поставили загальнобудинковий лічильник. Я не вимагав поставити мені індивідуальний лічильник вже. Я можу почекати. А до того часу прошу нараховувати мені та іншим мешканцям споживання газу за соціальною нормою, яка складає 3,29 куба на особу. Звертався до різних наглядових організацій, але мені відмовили. Тож я звернувся до суду. Суд першої інстанції задовольнив мої вимоги. Але ПАТ «Львівгаз» оскаржив це рішення в Апеляційному суді. Я скерував касаційну скаргу до Верховного суду, - розповів пенсіонер про свої судові поневіряння впродовж останніх півтора року. 

Суддя Конституційного суду України (2006-2015 роки), Генеральний прокурор України (1991-1993 роки) Віктор Шишкін дивується, чому наші чиновники ігнорують закони, які вони ж самі приймають. 

- Вони збираються жити в правовій державі чи ні? Якщо збираються, то повинні виконувати закони. В законі написано, що лічильник повинен бути індивідуальним, тож так і має бути. Якщо не знають, що означає слово «індивідуальний», то хай відкривають тлумачні та юридичні словники і вчаться. І якщо закон не виконують, то у нас є статті Кримінального Кодексу, пов’язані з невиконанням закону. І чим займається прокуратура?  - запитав юрист. 

Богдан Рабешко закликав усіх мешканців багатоквартирних будинків, яким незаконно встановили загальнобудинкові газові лічильники та відмовляються монтувати індивідуальні, звертатися на гарячу лінію «Громадського руху «Європейське місто» за номером: 098 107 28 26. 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів