Газові труби в багатоквартирних будинках: хто і як має їх обслуговувати

12:23 26 серпня 2021 р.

Фото до новини

Споживачів газу часто обурює необхідність окремо сплачувати за обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Йдеться про трубу, яка йде від так званого «місця приєднання», наприклад - будинкового лічильника - до приватного будинку чи кожної окремої квартири багатоквартирних будинків.

Раніше, до реформування газової сфери, яке полягає у відокремленні функцій з постачання та розподілу природного газу, плату за технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж було включено у тарифі за газ. Згідно з чинним законодавством, плата за розподіл газу, яку люди сплачують операторам ГРМ, цих труб не стосується. Тобто за їх обслуговування треба платити окремо. Але для цього необхідно спочатку найняти компанію, яка буде ці труби обслуговувати. Інакше ваші будинкові мережі ризикують лишитися «нічийними», що може стати причиною для зупинки газопостачання.

ГазПравда пояснює, пише Dailylviv.com, що мається на увазі під терміном технічне обслуговування газових мереж та обладнання, а також – хто та як може обслуговувати газові труби в багатоквартирних будинках.

Що таке внутрішні газові мережі?

Газові мережі зовнішнього газопостачання – це газові мережі, що йдуть від місця забезпечення потужності до місця приєднання об’єкта або земельної ділянки замовника.

А газові мережі внутрішнього газопостачання – це газові мережі від місця приєднання об’єкта або земельної ділянки замовника до його газових приладів (пристроїв) включно або до системи газопостачання третіх осіб (замовників, споживачів).

Місце приєднання – запроектована або існуюча межа балансової належності між газовими мережами зовнішнього та внутрішнього газопостачання.

Що таке технічне обслуговування газових мереж та обладнання?

Технічне обслуговування - це системи (обходів (оглядів), ремонтів, які дають змогу утримувати обладнання в справному стані.

Будь-яке технологічне чи побутове обладнання та мережі мають свій розрахунковий ресурс експлуатації і потребують систематичного догляду та технічного обслуговування.

При технічному обслуговуванні здійснюються:

контроль за технічним станом;

перевірка на загазованість;

виявлення місць витоку газу;

очищення, змащення, регулювання та інші операції з утримання працездатності і справності системи газопостачання (пункт 2.1. розділу II Правилами безпеки систем газопостачання, затвердженими наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15 травня 2015 року № 285).

Перелік видів робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках затверджено наказом Міністерства енергетики та захисту довкілля України від 27 травня 2020 року № 342 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0704-20#Text.

Де саме точка розмежування внутрішніх і зовнішніх мереж?

Точка розмежування – межа, після якої відповідальність за газопровід переходить від газорозподільної компанії до власника будинку (або співвласників багатоквартирного будинку).

Перш, ніж газ буде використаний у газовому обладнанні будинку, він проходить через зовнішню розподільну і внутрішньобудинкову мережу газопроводів. Запірним пристроєм, що відключає будинок від зовнішніх газорозподільних мереж, є запірна засувка, яка зазвичай розміщена ззовні, на газопроводі, що прокладений на одній зі стін будинку. Ця засувка, як правило, і є лінією розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності. Згідно з положеннями пункту 4 глави 1 розділу 1 Кодексу ГТС:

межа балансової належності – точка розмежування газових мереж між суміжними власниками газових мереж за ознаками права власності чи користування, на якій відбувається приймання-передача природного газу;

межа експлуатаційної відповідальності сторін – точка розмежування газових мереж за ознакою договірних зобов’язань з експлуатації окремих ділянок або елементів, яка встановлюється на межі балансової належності або за згодою сторін в іншій точці газових мереж.

Межа балансової належності та експлуатаційної відповідальності між Оператором ГРМ та споживачем визначається в акті розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, що є невід’ємною частиною договору розподілу природного газу.

Хто відповідальний за внутрішньобудинкові газові мережі?

Власники помешкань часто ставлять запитання стосовно того, хто повинен проводити обслуговування внутрішньобудинкових мереж газопостачання.

Як пояснює керівниця правової підтримки споживачів газу «ГазПравди» Єлизавета Белей, мешканці будинків, згідно з актом розмежування балансової належності, зобов'язані забезпечити належну експлуатацію мереж та самостійно обрати компанію для виконання комплексу робіт з обслуговування, згідно з чинним законодавством, зокрема Правилами безпеки систем газопостачання.

Хто має проводити обслуговування внутрішньобудинкових мереж?

Обслуговувати внутрішньобудинкові мережі може компанія, що має відповідну ліцензію. Це можуть бути як діючі оператори ГРМ – міськ- чи облгази, так і альтернативні компанії.

Послуга з технічного обслуговування  внутрішньобудинкових систем газопостачання є ринковою. 

Мешканцям будинків потрібно самостійно обрати компанію для виконання комплексу робіт. Переведення даного виду робіт з монопольних в ринкову площину зобов`язує Закон України «Про житлово-комунальні послуги» і Кодекс газорозподільних систем.

Співвласники можуть самостійно обрати надавача послуг, як зазначено у тексті закону: «оператора газорозподільної системи або іншого суб’єкта господарювання, який має право на виконання таких робіт».

Згідно зі ст. 14, п.2 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»  «Технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем електропостачання та газопостачання здійснюються суб’єктом, визначеним співвласниками багатоквартирного будинку, за рахунок співвласників».

У разі укладення такого договору за технічне обслуговування та безпечну експлуатацію внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку несе відповідальність оператор газорозподільної системи або інший суб’єкт господарювання, з яким укладено договір.

Проте, слід зазначити, що відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання у випадку незабезпечення технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж, розподіл природного газу припиняється.

Куди скаржитися, якщо оператор ГРМ вимагає укласти договір на обслуговування внутрішніх мереж саме з ним, шантажуючи відключенням газу?

Оскільки послуга є ринковою, то ніхто не може в примусовому порядку вимагати від вас укласти договір саме з оператором ГРМ. Договір на технічне обслуговування внутрішніх мереж може бути укладено з будь-якою компанією, яка має право на виконання таких робіт згідно з чинним законодавством.

Перш за все, ви можете зателефонувати на Урядову «гарячу лінію» 1545 – механізм для взаємодії Уряду з громадянами, що дозволяє оперативно вирішувати проблемні питання, які порушуються у зверненнях громадян. Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua .

Відповідно до Закону України Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 22 вересня 2016 року № 1540-VIII, НКРЕКП є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, метою діяльності якого є державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Зі скаргами щодо правомірності дій Оператора ГРМ варто звертатися до НКРЕКП: 03057 м. Київ, вул. Смоленська, 19, тел. (044) 204-48-27. Електронна адреса – box@nerc.gov.ua. У скарзі споживач також має вказати особисті дані та описати порушення своїх прав.

Нормативні документи, які регламентують вимоги до технічного обслуговування газових мереж та обладнання власників квартир або житлових будинків:

Правила безпеки систем газопостачання, затверджені наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.15 № 285;

Кодекс газорозподільних систем, затверджений постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.15 № 2494.

Нормативні документи, які на сьогодні є у процесі розробки:

Закон України № 1060 “Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг”, який набрав чинності 1 травня 2021 року, передбачає прийняття підзаконних актів, спрямованих на врегулювання порідку технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж багатоквартирних будинків, а саме:

Міненерго у 2-місячний строк з дня набрання чинності вищевказаним Законом має розробити та затвердити (1 липня 2021 року):

Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та види робіт, які є обов’язковими під час технічного обслуговування.

НКРЕКП у 2-місячний строк з дня набрання чинності Порядком технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та видів робіт, які є обов’язковими під час технічного обслуговування, розробити та затвердити (1 вересня 2021 року):

Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку;

Методологію розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг, що входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку, які виконуються операторами газорозподільних систем;

Граничні рівні вартості виконання видів робіт та послуг, що входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів