Газові лічильники для тих споживачів, хто готує їжу, встановлюватимуть до 1 січня 2023 року

13:47 17 лютого 2021 р.

Фото до новини

Верховна Рада прийняла за основу законопроект №4248-1, що передбачає продовження періоду встановлення індивідуальних лічильників для населення до 1 січня 2023 року.

Таке рішення підтримали 279 народних депутатів, пише Dailylviv.

“1 січня 2021 року сплив термін встановлення суб’єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу, лічильників газу для населення… прийняття законопроекту пропонується з метою захисту прав споживачів щодо послуг постачання природного газу для приготування їжі та усунути відповідні ризики відключення газу”, - заявив під час представлення законопроекту член Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Сергій Гривко.

З його слів, основний (4248) і альтернативний (4248-1) законопроекти продовжують терміни встановлення газових лічильників.

“Але в альтернативному доповнені певні технічні норми, що роблять законопроект трошки кращим”, - додав Гривко.

На думку авторів законопроекту, відсутність індивідуальних приладів обліку газу і високий рівень норм споживання для категорії побутових споживачів, які не використовують прилади обліку, не мотивує цих споживачів економити газ.

Таким чином проект закону запропонуував продовжити кінцевих термінів встановлення індивідуальних лічильників для населення до 01.01.2023. Для такого кінцевого рішення потрібне ще буде голосування у Верховній Раді.

У Законі "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" зазначеео про джереда фінансування встановлення лічильника:

"1. Фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок:

коштів суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території;

коштів відповідного бюджету, крім коштів місцевих бюджетів;

інших джерел, не заборонених законодавством.

2. Побутові споживачі природного газу - фізичні особи (населення) можуть самостійно забезпечити встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу (індивідуальних лічильників) з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ними сплачуються за тарифом на розподіл природного газу.

Порядок і розміри компенсації витрат на придбання та встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу для споживачів природного газу - фізичних осіб (населення) встановлюються Кабінетом Міністрів України".

Нагадаємо,  про Норми споживання природного газу в разі відсутності лічильника та граничні об’єми споживання у разі порушення вимог Кодексу ГРМ, на місяць.

Вид споживання природного газу

Од. вимір.

Норма(1)

Граничн. об’єм(2)

Плита газова при наявності централізов. гарячого водопостачання

на 1 ос., куб.м

3.28

9.8

Плита газова у разі відсутності централізов. гарячого водопостачання

на 1 ос., куб.м

5.39**

18.3

Плита газова та газовий водонагрівач

на 1 ос., куб.м

10.49

23.6

Індивідуальне опалення в індивідуальних (приватних) та багатокварт. житлових будинках, крім будинків, де встановлено кухонне вогнище

на 1 кв.м* в опал. період, куб.м

-

11

 

 Опалювально-варильна піч (кухонне вогнище) - на приготування їжі, підігрівання води та інші побутові потреби (міжопалювальний період)

до 3 мешк. (вкл), куб.м

-

70 

кожен наступ. мешк., куб.м

-

 45


Опалювально-варильна піч (кухонне вогнище) - на опалення, приготування їжі, підігрівання води та інші побутові потреби (опалювальний період)

до 20 кв.м* (вкл), куб.м

-

20 

кожен додатк. кв.м*, куб.м

-

11 

(1) Встановлені КабМіном - Постанова КМУ №143 від 27.02.2019 р.
(2) Встановлені регулятором НКРЕКП в Кодексі газорозподільних систем (Кодекс ГРМ) - зазначені у Додатку 10. Застосовуються у разі порушення вимог Кодексу ГРМ, зокрема при перешкоджанні представникові Оператору ГРМ у фіксації контрольних показань (глава 3 розділу ХІ) і у разі відмови від встановлення лічильника газу за кошти газорозподільного підприємства (пункт 3 глави 4 розділу ІХ).

* опалювальна площа

** у період відсутності централізованого гарячого водопостачання - 5.39 куб. м на особу на місяць.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів