ЄС заплатив Росії за енергоносії втричі більше, ніж допоміг Україні. Цифри

16:48 16 лютого 2023 р.

Фото до новини

Найбільше Росія заробила на нафті. Загалом вона принесла агресорці 194 мільярди євро, з них ЄС - майже 83 мільярди євро.

Про це інформує Польське радіо, пише Dailylviv.com.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Європейський Союз купив у Росії енергоносіїв на майже 140 мільярдів євро, за даними Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

Одночасно з 24 лютого по 20 листопада 2022 року Євросоюз надав або пообіцяв надати Україні 51,8 мільярда євро, за підрахунками Kiel Institute. Тобто допомога Україні майже втричі менша, ніж заробіток Росії.

Найбільше Росія заробила на нафті. Загалом вона принесла агресорці 194 мільярди євро, з них ЄС — майже 83 мільярди євро.

Зазначимо, що з 5 грудня 2022 року Євросоюз відмовився від морських постачань нафти, а з 5 лютого цього року - від нафтопродуктів. Крім того, країни G7 і ЄС встановили обмеження в 60 доларів на вартість нафти, яку агресорка продає третім країнам. Зараз російський Urals торгується на 32 долари менше за барель, ніж світова марка Brent.

Тим часом Китай та Індія першими почали скуповувати дешеву російську нафту, адже для них це економічно вигідно. Вони швидко стали лідерами в списку експортерів. Так, Китай закупив російської нафти на понад 50 мільярдів євро, а Індія — 18,8 мільярда євро. Однак європейські країни також активно скуповували нафту за час повномасштабної війни.

Хоча Росія й продає нафту на величезну суму, її прибуток з кожного барелю падає. До прикладу, доставити нафту до Китаю та Індії виходить значно довше і дорожче, ніж до Європи. Крім того, Пекін та Нью-Делі розуміють невигідне становище Москви, тому вимагають значних знижок.

Росія намагається обійти санкції, в чому їй допомагають інші країни. Так, іранський тіньовий флот перевозить російську нафту. Також Росія змішує свою нафту, щоб замаскувати походження. В цьому їй допомагає Індія — вона скуповує дешеву російську нафту, переробляє її та продає ЄС. Однак, на думку аналітиків, така стратегія Індії вже погоджена і вигідна Євросоюзу, адже таким чином Росія отримує менші прибутки, а європейський ринок не відчуває дефіциту.

Євросоюз готує санкції проти судноплавної компанії SUN Ship Management Ltd, яка допомагає Росії нелегально перевозити нафту. Ця компанія зареєстрована в ОАЕ, вона перевозить нафту під прапорами Ліберії й Кіпру.

Від продажу газу Росія отримала дохід за час війни в понад 70 мільярдів євро, з яких 52 мільярди приніс ЄС.

Лише одна Німеччина накупила газу на 11,42 мільярда євро. До повномасштабної війни Берлін сильно залежав від Москви — 55% всього імпорту газу, 50% імпорту вугілля та 35% імпорту нафти. Однак німецький уряд запевняє, що ФРН повністю відмовилася від імпорту всіх російських енергоносіїв. За рекордний час Німеччина побудувала у себе термінали СПГ та почала купувати газ у США, Норвегії та ОАЕ. Інші найбільші імпортери російського газу теж повідомили про відмову. Тож навіть без газового ембарго Європа відмовляється від російського газу.

Якщо для нафти Росія знайшла нові ринки — Китай та Індію, то з газом все складніше. Агресорка постачала газ в Європу трубопроводами й не зможе швидко перелаштуватися на інші країни та способи постачання. Щоправда, не вся Європа відмовляється від газу з Росії. Так, Австрія навпаки збільшила обсяги поставок — у грудні 70% імпорту склав саме російський газ.

Хоч ЄС поки не накладає газове ембарго, ціну на газ також обмежили — 180 євро за 1 мегават-годину. Це близько 1,9 тисячі доларів за тисячу кубометрів. Таке обмеження діє з 15 лютого 2023 року. Однак ціль такого кроку не в забороні Росії продавати газ, а радше в захисті європейського ринку. Через війну та шантаж Росії ціни весь рік стрибали до рекордних позначок. Тож обмеження ціни повинне захистити Європу від надвисоких цін та не дати Росії отримувати надприбутки. У Європи зараз рекордні запаси газу — їй його вистачить, щоб пройти наступну зиму.

Вугілля принесло Росії 25 мільярдів євро. Однак ЄС закупив вугілля всього на 3,24 мільярда. Все тому, що Євросоюз ввів ембарго на російське вугілля ще 1 серпня 2022 року. Росія експортувала своє вугілля до Китаю. Однак Китай має намір відмовитися від російського вугілля через низьку якість сировини. Натомість Пекін почав купувати високоякісне вугілля в Австралії, а також стимулювати власне виробництво.

Важливо розуміти, що мета Заходу — не заборонити Росії продавати енергоносії, а зменшити її доходи. Завдяки нафтовому ембарго Росія щодня недоотримує 280 мільйонів доларів, згідно з оцінкою Гельсінського центру досліджень енергетики та чистого повітря. Доходи федерального бюджету суттєво скоротилися навіть до вступу в дію ембарго на нафтопродукти 5 лютого. До повномасштабної війни нафта й газ приносили Росії 40–45% прибутку.

Які країни світу продовжують купувати російську нафту і газ: що зміниться

Євросоюз припинив постачання російської нафти на 90%

ЄС набагато сильніший за Росію і змусить її відступити з України

Країни ЄС мусять припинити імпорт нафти й газу з росії: заяв про це замало

Данія запровадила мораторій на купівлю російської нафти

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів