АТБ-маркет та Metro C&C прогнозують дефіцит товарів: яких

15:09 21 січня 2022 р.

Фото до новини

Великі продуктові мережі АТБ-маркет та Metro C&C заявили, що на полицях магазинів може виникнути дефіцит соціально значущих товарів.

Найбільший продуктовий ритейлер АТБ-маркет (понад 1000 магазинів) та український підрозділ німецької мережі Metro C&C заговорили про загрозу дефіциту найбільш затребуваних товарів, серед них: гречка, цукор, яйця тощо.

Торгувати такими товарами стало невигідно після обмеження державою націнки на рівні 10%, запевняють у компаніях. Нібито це підштовхне торговельні мережі скорочувати закупівлі або притримати товар до кращих часів.

Про це повідомляє Ліга.нет, пише Dailylviv.com.

Кабмін почав запроваджувати обмеження на націнку "соціально значущих продуктів" наприкінці грудня. Першими до списку потрапили батон та олія. Через 13 днів, до нього додали ще дев'ять товарів: хліб житньо-пшеничний, гречка, цукор, борошно пшеничне вищого гатунку, макаронні вироби українського виробництва (вермішель з борошна вищого гатунку), птиця (куряча тушка), пастеризоване молоко жирністю 2,5% (у плівці), курячі яйця категорії С1, вершкове масло жирністю 72,5%.

Згідно з урядовим рішенням, на час дії карантину на список цих товарів не можна завищувати ціну більш ніж на 10% (сюди входять витрати на рекламу, маркетинг, логістику).

Націнка до 10% не покриває витрати компаній на логістику, сезонне списання та інші операційні послуги, що "цілком може призвести до призупинення реалізації зазначених (у переліку Кабміну. – Ред.) продуктів харчування", заявив СЕО АТБ Борис Марков на своїй сторінці у Facebook. І додав, що призупинення можливе "до моменту налагодження всіх процесів та розуміння порядку їхнього ціноутворення".

Рітейлери кажуть, що у Кабміні не радилися з ними та не дали перехідного періоду для адаптації до нових умов у своїх бізнес-процесах.

Борис Марков з АТБ через кілька днів після першої заяви написав, що АТБ-маркет не планує припиняти продаж соцтоварів: "А ось в інших операторів ринку – питання відкрите", не уточнивши про які мережі йдеться. У пресслужбі корпорації відповіли LIGA.net, що питання з доступністю продуктів насамперед торкнеться невеликих локальних ритейлерів, з обмеженою кількістю магазинів. У Metro C&C на запит не відповіли.

LIGA.net запитала ще чотири продуктові мережі про наслідки, які може спричинити держрегулювання цін на продукти. Співрозмовники були обережнішими у своїх прогнозах. "Дефіцит може торкнутися імпортних товарів, тому що націнка до 10% не покриває витрати. Більше нічого сказати не можу. Уряд пішов на діалог. І зараз йдуть обговорення всіх питань, які накопичилися у ритейлерів. Готові говорити після того, як ситуація проясниться", – розповіли LIGA.net в одній з великих мереж.

Утім, пустих полиць чекати не варто. "Досвід держрегулювання націнки на товари показує, що дефіциту товарів не було. Усі давно навчилися грати за популістськими правилами – з'явилося ж молоко 2,6% жирності та масло жирністю 73%", – розповів LIGA.net Дмитро Каширін, близько 20 років відповідав за комерційні закупівлі у мережах Велика Кишеня та Еко-маркет. Він припускає, що може скоротитися пропозиція в асортименті регульованих товарів, або вони стануть дорожчими, але до їхнього зникнення це не призведе, а попит перерозподілятиметься завдяки товарам-аналогам.

Львів'янка дев'ять разів обманула покупців одягу і взуття в інтернеті

Україна збільшила дефіцит торгівлі товарами, – Держстат

НБУ підготує антикризовий план дій, який відчують клієнти банків

Назвали чотири країни-лідери, звідки Львівщина завозить товари

Стало відомо про чотири товари, які Львівщина експортує найчастіше

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів