НБУ підготує антикризовий план дій, який відчують клієнти банків

09:36 2 квітня 2020 р.

Фото до новини

Рада Національного банку України (НБУ) порекомендувала правлінню НБУ підготувати план дій на випадок відтоку капіталу, включно з можливістю впровадження обмежень на його рух, зокрема, обов'язкового продажу валютної виручки на міжбанківському валютному ринку і скорочення граничного терміну розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

Рекомендації Ради НБУ Кабінету Міністрів містять пункт про розробку державних програм часткової компенсації відсотків у кредитах банків, наданих підприємствам малого і середнього бізнесу, експортно-орієнтованим підприємствам, за іпотечними програмами і галузям, фінансовий стан яких погіршився в зв'язку з обмеженнями, запровадженими через коронавірус.

Рада НБУ також рекомендує розробку альтернативних сценаріїв щодо бюджетного дефіциту і управління держборгом залежно від варіантів впливу епідеміологічних заходів на глибину спаду в економіці.

Доцільно також забезпечити узгодженість прогнозних значень обмінного курсу гривні, що використовуються в рамках підготовки змін до держбюджету на 2020 рік.

Необхідна координація діяльності НБУ з мобілізації ліквідності банківської системи з діяльністю Міністерства фінансів щодо фінансування дефіциту бюджету, з огляду на критичну потребу державного сектора в залученні позикових коштів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів