15 тисяч скарг на приведення газу до “еталону”. Нацкомісія перевірить облгази (відео)

19:24 22 січня 2021 р.

Фото до новини

За минулий рік Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), отримала 15 тисяч скарг на застосування облгазами коефіцієнту приведення газу до стандартних умов. Тут є найбільша кількість зловживань.


Про це в ефірі Першого ділового повідомила членкиня Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Ольга Бабій, пише DailyLviv.

Вона нагадала, що в 2017-2018 роках облгази виставляли споживачам додаткові рахунки - за приведення газу до еталонних, стандартних умов. Такими стандартними умовами вважали температуру повітря 20 градусів за Цельсієм при абсолютному тиску 760 міліметрів ртутного стовпчика. За інших, нестандартних умов, які, звісно, траплялися частіше, об’єм спожитого газу коригували, зазвичай у бік збільшення, і за нього треба було доплачувати.

За словами Ольги Бабій, через додаткові нарахування у платіжках споживачів було дуже багато скандалів, судових рішень. Бо цей коефіцієнт уже закладений в тарифі на газ, а точніше - у виробничо-технологічні витратах газорозподільчих систем, які становлять 40% цього тарифу. Тому згадані донарахування призводять до подвійної оплати за одні й ті ж об'єми палива.

- Тому саме зараз, під час планових перевірок діяльності облгазів за 2017-2019 роки, ми встановимо реальний обсяг виробничо-технологічних витрат на транспортування та розподіл, який вони витрачали. Бо там завжди найбільша кількість зловживань,- наголосила членкиня НКРЕКП.

За її словами, торік Національна комісія (НКРЕКП) отримала 15 тисяч скарг на застосування цього коефіцієнту. Це - майже 100% усіх скарг.

Нагадаємо, що незважаючи на заборону з боку Національної комісії і штрафи, які накладає Антимонопольний комітет, більшість вітчизняних газозбутових і газопостачальних організацій (передусім, ті, що входять до Регіональної газової компанії Дмитра Фірташа) нараховували людям плату за нібито понаднормово спожите паливо у рамках "приведення об’ємів газу до еталонних умов вимірювання". Газовики намагалися стягнути гроші з людей,  чиї лічильники встановленні не в “еталонних” умовах. Тоді уряд і НКРЕКП оперативно унормували обидва питання. Кабмін ухвалив нову постанову про норми споживання газу без індивідуальних і колективних приладів обліку. А Нацкомісія заборонила “еталонні” донарахування.

Довідка
Процедура приведення обсягів газу до стандартних умов передбачена Законом України "Про ринок природного газу", Кодексом газорозподільних мереж і Типовим договором на розподіл газу. Утім, прямих вказівок на те, що ці норми поширюються не лише на комерційних, а й на побутових споживачів, у законодавстві немає. Це питання регулюється лише відомчими актами.

Згідно з “Методикою приведення об'єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання”, стандартними умовами для забезпечення споживачів природним газом вважають температуру повітря 20 градусів за Цельсієм при абсолютному тиску 760 міліметрів ртутного стовпчика. Більшість же лічильників, які встановлено у споживачів, фіксують обсяги газу в робочих умовах – без коригування температури і тиску. Тож документом визначено шість груп коефіцієнтів для приведення показань лічильника до стандартних умов:

- лічильник встановлено надворі чи в неопалюваному приміщенні на відстані не більше метра від виходу газопроводу;
- лічильник розташований зовні приміщень на відстані більше метра від виходу газопроводу;
- лічильник – в опалюваному приміщенні на відстані не більш ніж півметра від місця входу газопроводу в будівлю;
- лічильник встановлено в опалюваному приміщенні на відстані 0,5 – 1,5 метра від входу газопроводу в приміщення;
- лічильник – в опалюваному приміщенні на відстані більше 1,5 метра від місця входу газопроводу;
- при встановленні лічильників з елементами температурної компенсації.

При цьому для кожної області діє власна шкала помісячних коефіцієнтів.

Львівгаз щороку виявляє плюс-мінус 300 втручань у лічильники, - голова правління

П'ять способів перешкодити споживачам газу перейти до нового постачальника

Антимонопольний комітет розпочинає справи щодо газопостачальних компаній через завищені ціни на газ для населення

300 планових перевірок і позбавлення ліцензій готує облгазам і збутовикам НКРЕКП (відео)

Пенсіонер поскаржився на Львівгаз у НКРЕКП за вигаданий борг - їде перевірка з Києва

У Львівгазі може з'явитися тимчасова адміністрація

НКРЕКП проведе позапланову виїзну перевірку АТ Львівгаз за зверненнями двох мешканців

Нафтогаз України постачатиме газ усім споживачам, яким відмовлять регіональні газові компанії

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів