Зміни до Правил дорожнього руху з 1 листопада: нові дорожні знаки і нова дорожня розмітка

16:53 26 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Частина змін пов'язана з рухом велосипедистів, пішоходів та осіб з порушенням зору.

Кабінет Міністрів України ухвалив проєкт змін до Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306 (далі – ПДР), котрі набудуть чинності вже за тиждень, 1 листопада. Про це нагадав Укравтодор, пише Dailylviv.com.

Частина змін пов'язана з рухом велосипедистів, пішоходів та осіб з порушенням зору:

●     дається нове визначення велосипедної доріжки;

●     вперше вводяться поняття велосипедної смуги і велосипедного переїзду;

●     детально регламентується, як повинні переміщатися велосипедисти, вказані їх права та обов'язки;

●     регламентовано суміжний рух пішоходів та велосипедистів, а також рух осіб з порушенням зору.

З'являться нові дорожні знаки: житлової зони, пішохідної доріжки, початку населеного пункту і його закінчення, напрямки повороту, місця дозволеної зупинки та стоянки, заборони руху транспортних засобів та інші.

Запроваджують нову розмітку для позначення «лежачого поліціянта», виділених місць паркування вздовж доріг і наближення до кільцевої розв'язки, перед виходами з території шкіл, яка вказує місце концентрації ДТП, для позначення виділених місць парковання уздовж доріг тощо. До чинної вертикальної розмітки додається нова: жовто-червона.

У ПДР змінено вимоги щодо крайової дорожньої розмітки у відповідності до положень ДСТУ 2587:2021, де крайовою є лише розмітка 1.2, яка залежно від дозволеної швидкості руху може бути різної ширини.

Зміни у ПДР зумовлені необхідністю приведення положень ПДР у відповідність до національних стандартів України, ДСТУ 4100:2021 та ДСТУ 2587:2021, які розроблені з урахуванням вимог Конвенції про дорожні знаки і сигнали.

Постановою Уряду від 29.09.2021 № 1091 внесені зміни і доповнення до ПДР та викладені у новій редакції розділи 33 «Дорожні знаки», 34 «Дорожня розмітка» та додатки 1,2 до ПДР. 

ДСТУ 4100:2021 були прийняті після внесення змін та зауважень до редакцій проєктів, які були отримані під час громадських обговорень. Зокрема, за участю представників громадських організацій людей з інвалідністю, пішоходів та велосипедистів України, а також Укравтодору, КП ЦОДР, Департаменту патрульної поліції, ДП «Укрдіпродор», КП «Київавтодор», Управління патрульної поліції у м. Києві Департаменту патрульної поліції та Департаменту транспортної інфраструктури КМДА.

У листопаді з'явиться новий дорожній знак про платну дорогу

У Львові запровадять новий дорожній знак

У Львові усуватимуть недоліки на дорожніх знаках

У Львові встановлять експериментальні дорожні знаки

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів