Завтра поховають останню зв’язкову Романа Шухевича. Чин похорону

13:58 14 серпня 2022 р.

Фото до новини

Завтра, 15 серпня, Львів попрощається з Дарією Гусяк – останньою зв’язковою Романа Шухевича, членкинею Організації українських націоналістів.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Чин похорону відбудеться в Гарнізонному храмі, поховають львів’янку на полі почесних поховань Личаківського кладовища.

Зокрема, об 11.00 у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла відбудеться Чин похорону. Відтак, о 12.15 Дарію Гусяк поховають біля Меморіалу воїнів УПА Личаківського кладовища. Громада міста щиро співчуває рідним та близьким пані Дарії.

Нагадаємо, Дарія Гусяк відійшла у вічність 12 серпня на 99-му році життя.

Довідка

Дарія Гусяк («Нуся», «Чорна») (04.02.1924-12.08.2022). Уродженка міста Трускавця. Родичка діячів ОУН Василя Біласа та Дмитра Данилишина. Закінчила Дрогобицьку торгівельну гімназію, опісля працювала бухгалтером у Трускавці.

Із 1948 року – членкиня Організації українських націоналістів. Особиста зв‘язкова генерала-хорунжого УПА Романа Шухевича. Із розвідувальною метою відвідувала міста Київ, Полтаву та Москву.

У 1950 році була заарештована та засуджена до 25-річного тюремного ув‘язнення, яке відбувала у Верхньоуральській та Володимирській в‘язницях. Через протести правозахисників, була переведена до села Барашевого (Мордовія).

Після звільнення у 1975 році проживала у місті Волочиськ Хмельницької області, згодом переїхала до Львова. Реабілітована у 1993 році. Голова громадської організації «Всеукраїнська ліга українських жінок» до 2004 року.

Указом Президента України у 2008 році Дарію Гусяк було нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня. Також була відзначена «Орденом Лева» та ювілейною медаллю «25 років незалежності України».

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів