У Львові урочисто перепоховають воїнів УПА

09:48 14 жовтня 2018 р.

Світлина з архіву

Світлина з архіву
Фото: memory.gov.ua

У неділю, 14 жовтня, об 11.00 біля Меморіалу невідомому воякові УПАна Личаківському кладовищі Львова розпочнеться урочиста церемонія перепоховання воїнів УПА й ішанування полеглих захисників України.

Про це повідомили в прес-службі Львівської міськради. Натомість у прес-службі Львівської облдержадміністрації розповіли: «Торік у Пустомитівському районі розпочалися пошуки похованих бійців Повстанської армії. Про місця захоронення інформацію повідомили мешканці села».

Керівник Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» Любомир Горбач зазначив: «Знайти поховання вояків УПА вкрай важко, адже вони увесь час намагались позбавити ворогів можливості ідентифікації. Упродовж останніх двадцяти років перепоховання повстанців не було, оскільки всі могили упівців, що можна було знайти на західний Україні, у 90-тих роках уже знайшли. Тому цих дві віднайдені могили у Верхній Білці особливо важливі».

Любомир Горбач також зазначив: Дослідники запевняють, що рік поховання встановити важко, однак в одного з повстанців знайшли радянську газету за липень 1944 року. Немає сумнівів, що це саме військове поховання. Ті, хто проводжав молодих постанців в останню путь, робили це з військовими почестями і, цілком очевидно, що їх ховали як своїх, як героїв. На обидвох вояках ми виявили чоботи, що буває вкрай рідко. У кишенях були набої та сірники. Старожили села розповідають, що за могилами потай доглядали протягом довгих років».

Директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Мирослава Туркало повідомила: «Перепоховати вояків УПА планують 14 жовтня на Личаківському цвинтарі біля Меморіалу воїнів УПА. Об 11 годині ми запрошуємо громадськість на Личаківський цвинтар, аби з шаною перепоховати двох вояків. Окрім того, на кладовищі вшануємо також Героїв Небесної Сотні та учасників АТО».

Любомир Горбач наголосив: «Останки ексгумувало «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять». Вкрай важливо, що вояки будуть перепоховані саме на Личаківському кладовищі, адже Львів завжди був осередком національно-визврольної боротьби. Мешканці Львівщини, усієї України, молоде покоління нашої держави, а також усі іноземці на прикладі наших військових поховань повинні розуміти, що Україна ніколи не скориться окупантам, якої б нації вони не були. А для агресора – це сигнал, що якою б важкою не була ситуація, українські патріоти завжди піднімуться у боротимуться за свою мову, землю та віру».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів