Президент нагородив львів’янку Дарію Гусяк

20:05 30 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: documentary.org.ua

З нагоди святкування 25-ї річниці від дня проголошення Незалежності України зв’язкову генерала УПА, 92-річну львів’янку Дарію Гусяк нагородили ювілейною медаллю «25 років незалежності України».

Про це повідомили сьогодні, 30 серпня, в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації, де також розповіли подробиці:

«В указі Глави держави йдеться: «За значні особисті заслуги у становленні незалежної України, утвердженні її суверенітету та зміцненні міжнародного авторитету, вагомий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток, активну громадсько-політичну діяльність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народу постановляю: нагородити відзнакою Президента України – ювілейною медаллю «25 років Незалежності України» Дарію Юріївну Гусяк – голову громадської організації «Ліга українських жінок», зв’язкову генерала УПА Романа Шухевича».
Дарія Юріївна Гусяк (псевдо «Дарка», «Нуся») – зв'язкова генерала УПА Романа Шухевича, активістка ОУН. Кавалер Ордена княгині Ольги III ступеня.

Народилася 4 лютого 1924 у місті Трускавець на Львівщині у національно свідомій сім'ї Юрія та Марії Гусяків. Близькими родичами мами були знамениті діячі ОУН Дмитро Данилишин та Василь Білас.На Великдень 1948 року в лісі, при великій кількості повстанців була прийнята у члени ОУН, присягу приймав сам Роман Шухевич. У 1950 році заарештована і з 2 березня утримувалась радянськими спецслужбами в тюрмі «на Лонцького» у Львові.

Після року перебування в тюрмі перевезена до Києва для продовження слідства. Рішенням комісії Особливої наради при МДБ СРСР засуджена за статтею 54.1а Кримінального кодексу УРСР («зрада Батьківщини») на 25 років тюремного ув'язнення, яке відбувала в тюрмах Верхньоуральська та Володимира. Згодом відправлена в с. Барашево (Мордовія).

У березні 1975 звільнена. Дозволу на повернення на батьківщину не отримала. Поселилася у подруги Катерини Зарицької у Волочиську на Хмельниччині.

З 1995 року мешкає у Львові. Стала членом Проводу Конгресу Українських Націоналістів. За порадою Слави Стецько створила громадську жіночу організацію – Всеукраїнську Лігу Українських Жінок та стала її головою».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів