Запорізька АЕС працює з двома ризиками порушень

11:42 11 серпня 2022 р.

Фото до новини

Є ризики витоку водню і розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека.

Станом на 08:00 11 серпня 2022 року Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Про це повідомляє Енергоатом, пише Dailylviv.com

Періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ на минулому тижні спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції.

У результаті атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один з трьох працюючих енергоблоків.

Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію і об'єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню і розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека.

Крім того, пошкоджені три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. 

Український персонал станції продовжує працювати і докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної і радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень.

ЗАЕС досі окупована й контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається.

Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб енергосистеми України.

Зауважень до роботи обладнання і персоналу, який його експлуатує, немає. 

Радіаційний фон на промисловому майданчику перебуває на рівні природних фонових значень, які було заміряно до пуску АЕС. Станом на 11 серпня він становить 0,12 мкЗв/год.            

Викиди і скиди радіоактивних речовин у навколишнє середовище не перевищують встановлених допустимих значень.

Цивілізований світ має спільними зусиллями тиснути на росію, аби змусити її військових залишити територію Запорізької АЕС. На цьому наголосив Міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону.

Україну в цьому справедливому прагненні вже підтримали офіційними заявами про необхідність негайної деокупації ЗАЕС єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон та глави МЗС «Групи семи» (G7), нагадав він.

Росія почала реалізовувати план щодо підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми і від'єднання її від української, повідомив президент Енергоатому Петро Котін в ефірі телемарафону. За його словами, росіяни намагаються відключити від Запорізької АЕС окуповані регіони півдня України, а потім провести електромережу з Криму.

Сьогодні медіа повідомили про падіння великої електроопори, що з'єднувала Херсон з Кримом.

Росіяни сплановують на Запорізькій АЕС другий Чорнобиль

 

Обстріл та пожежа на Запорізькій АЕС: Борис Джонсон терміново скликає Радбез ООН

Усі українські АЕС переходять до Паризького центру: прощавай Москва

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів