Винищувачі заходять в український повітряний простір України з Білорусі, - НАТО

11:57 11 березня 2022 р.

Фото до новини

Російські окупанти використовують територію Білорусі як плацдарм для вильотів авіації, яка бомбардує українські міста та житлові будинки в них. За один день злітали до 20 літаків.

Про це інформує CNN, пише Dailylviv.com.

Згідно з розвідувальними даними, зібраними літаками спостереження НАТО, які пролітали над польсько-українським кордоном, Росія використовує Білорусь як плацдарм для своїх повітряних операцій в Україні.

CNN супроводжував 2-ю льотну ескадрилью НАТО в одній із таких місії спостереження у четвер, упродовж двох годин після зльоту о 8 ранку за центральноєвропейським часом, радар на борту літака НАТО виявив близько десятка літаків російського виробництва, які простоювали в Білорусі на північ від Чорнобильської атомної електростанції.

За кілька годин було помічено щонайменше дев’ять літаків російського виробництва, які заходили в український повітряний простір з Білорусі і, судячи з усього, прямували в бік Києва, показав радар.

"Переважна більшість" винищувачів російського виробництва, які сили НАТО бачили, що входили в український повітряний простір від початку вторгнення Росії, походять з Білорусі, повідомив CNN технічний директор місії НАТО під час польоту в четвер.

За його словами, в один особливо «активний» день минулого тижня сили НАТО побачили близько 20 російських літаків, які прямували до Києва з Білорусі. Військові літаки, що вилітають з Білорусі та входять у повітряний простір України, надають підтримку російським військовим операціям в Україні, повідомили CNN льотчики НАТО.

Серед головних питань, які висуваються під час війни, було те, чи білоруські сили безпосередньо вступили в конфлікт, щоб підтримати Росію. Але війська НАТО сказали, що не можуть відповісти на це – Білорусь і Росія використовують ті ж самі МіГ-29 радянської епохи, тому важко сказати в реальному часі, хто насправді ними керує. Вони зазначили, що українські пілоти також використовують МіГ-29, тому так само незрозуміло, наскільки спірним став повітряний простір України.

Все- ж, кажуть, деякі ознаки очевидні. Наприклад, літаки, що летять в Україну з союзної Росії Білорусі, явно не українські.

Літак AWACS, на якому CNN літав у четвер, є одним з небагатьох військових активів, які належать самій НАТО, а не подаровані країною-членом, а флот з 14 літаків AWACS разом виконує майже два десятки місій на тиждень, контролюючи понад 400 кілометрів на схід, щоб жодні недружні літаки не прямували до повітряного простору НАТО.

Місії є звичайними, але стали особливо інтенсивними після того, як Росія вторглася в Україну, сказав CNN один із інших пілотів. За останні кілька тижнів НАТО посилило оборону східного флангу, і політ спостереження у четвер був особливо тривалим, що потребував дозаправки в повітрі.

Під час виконання місії ДРЛО у четвер російський літак-розвідник кружляв над Білоруссю, роблячи подібне спостереження у протилежному напрямку, зазначили льотчики.

"Ми тут - не секрет, і ми не хочемо, щоб це було секретом", - сказав технічний директор НАТО.

Одне з питань, на яке льотчики рішуче відмовилися відповідати, – чи надходять до Києва зібрані ними розвідувальні дані, які нібито призначені лише для членів альянсу НАТО.

- Я не можу відповісти на це запитання, — твердо сказав Гійом.

«Єдине, що я можу вам зараз сказати, це те, що ми, як союзники по НАТО, ділимося даними з країнами НАТО», – повторив технічний директор НАТО.

оскільки війна затягується: НАТО продовжує підкреслювати, що він не є активним гравцем у конфлікті і що не надає прямої допомоги Україні, щоб не ризикувати спровокувати подальшу агресію Росії.

Однак літак спостереження НАТО здатний не тільки збирати розвідувальні дані, але й може виконувати тактичні операції, якщо це необхідно. Для місії в четвер, наприклад, літак контролював винищувачі на польсько-білоруському кордоні, «якщо буде загроза території НАТО», – сказав Гійом.

Проте будь-які дії «повинні відповідати правилам дій», додав він. «Ми все ще перебуваємо в стані мирного часу».

Авіаудари по Івано-Франківську, Дніпру та Луцьку: реакція Офісу Президента

Затримали коректувальника вогню, який навів удар російського Калібру на Івано-Франківський аеродром

В Україну, ймовірно, вирушають досвідчені найманці з російських приватних військових компаній, - Британія

Українські воїни зараз борються за свободу всієї Європи, - прем'єр-міністр Польщі

Росія висунула шість вимог до України, в тому числі - зміну Конституції, - ЗМІ

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів