Укриття-бункери під Львовом: хто купує і за скільки

15:04 24 серпня 2022 р.

Фото до новини

У Жовкві, поруч зі Львовом, почали виробництво модульних укриттів-бункерів для захисту людей під час війни, які назвали “Будинок Хобіта”.

Замовляють ці конструкції, насамперед, школи і територіальні громади.

Про це Dailylviv.com повідомив власник підприємства-виробника “Industrial LV” Володимир Креховецький.

За його словами, перші екземпляри сховищ були виготовлені ще в квітні, але ринок на це не відреагував. Ажіотаж розпочався за три тижні до старту навчального року, коли гостро постала проблема зі забезпеченням школярів укриттями під час офлайнових занять

“Замовлення надходять з Чернівців, Рівного, Тернополя, Луцька, Хмельницького. Почали цікавиться укриттями Київ і Запоріжжя”,- розповідає власник підприємства.

В одному залізобетонному блоці може розміститися 25 осіб і коштує він 125 тисяч гривень. Для збільшення місткості споруди, за словами виробника, сховище можна спланувати з 4-х блоків, 6-ти, 8-ми, 10-ти. Тоді відповідно вони зможуть захистити від повітряного нападу, землетрусу чи іншого лиха 50, 82, 114, 146 осіб.

Готові бетонні укриття заглиблюють в землю на 1 метр, насип згори становить 2,1 метри.

«Будинок Хобіта» — це спільний проєкт компанії ТзОВ «Індустрія ЛВ» та ТзОВ «Хоббіт Хаус». 

Як зазначають розробники, укриття виготовляються з бетону марок Б35-Б40 з додаванням пластифікатора, добавок, а за необхідності - мікрофібри, згідно з чинними нормами ДБН для такого виробу. 

Бетон класу В35-В40, кажуть фахівці, зараховують до категорії особливо важких бетонів, його застосовують при будівництві об’єктів, вимоги якості та міцності до яких підвищені.

Такий бетон використовуються у військовому будівництві для зведення об’єктів, стійких до будь-якого впливу - бункерів, у тому числі зі захистом від ядерної зброї.

Арматура для укриттів - марки А500, діаметром не менше 10 мм, а в ділянках найбільшого навантаження використовують арматура більших діаметрів. 

Як запевняють в Industrial LVНе, для цих бункерів не застосовують арматуру, що схильна до корозії.

Довідка

Хобіти- один з вигаданих народів, що мешкав у Середзем'ї в легендаріумі Дж. Р. Р. Толкіна. Є одними з центральних персонажів у циклі романів «Володар перснів», а також у повісті-казці «Гобіт, або Туди і Звідти».

Документи і тривожні рюкзаки повинні бути напоготові,- Козицький звернувся до мешканців Львівщини (відео)

У Львові будують перше бомбосховище в навчальному закладі

Збір коштів серед батьків на укриття в школах: у Львові почалися перевірки

Першокласники на Львівщині навчатимуться очно за певних умов

У Львові застерегли від поборів на шкільні укриття

У школах вивчатимуть протимінну діяльність і без бомбосховищ навчальний рік в офлайні не розпочнеться

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів