Україна подасть на Польщу до суду за блокування експорту зерна

08:09 13 вересня 2023 р.

Фото до новини

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Україна звернеться до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) про компенсацію збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) у разі блокування Польщею експорту українського зерна.

Про це Денис Шмигаль написав у соціальній мережі X, інформує Dailylviv.com.

“Україна, попри війну і блокування росією наших портів, дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ. Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу і польських родин”, – написав Шмигаль у Твіттері.

Водночас прем’єр наголосив, що в разі порушення торгового права "в інтересах передвиборчого політичного популізму" Україна буде змушена звернутися до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ).

Нагадаємо, що керівник уряду Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Польща не відкриє свій кордон для українського зерна. 

У комюніке за підсумками засідання польського уряду підкреслюється, що заборона на українське зерно залишатиметься в силі до врегулювання відносин у сфері сільського господарства між Польщею та Україною.

Уряд Польщі закликає Європейську комісію продовжити заборону на імпорт зерна з України після 15 вересня 2023 року. Якщо цього не станеться, Польща готова запровадити таку заборону на національному рівні в односторонньому порядку.

За словами міністра сільського господарства і розвитку села Роберта Телюса, продовольча безпека Європи є такою ж важливою, як і військова.

«Перш за все, ми хочемо показати разом з країнами коаліції, що інтереси наших фермерів і наших країн є для нас першочерговими», — підсумував міністр сільського господарства та розвитку села. 

Заборона на імпорт українського зерна до Польщі буде збережена

Польща розблокує лише транзит української агропродукції, але заборонятиме її ввезення на свій ринок

Польща заборонила імпорт не лише зерна з України

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів