Україна отримає від США касетні боєприпаси, які посилять контрнаступ

23:27 7 липня 2023 р.

Фото до новини

Цей тип боєприпасів допоможе легше подолати російську оборону, знизить боєздатність і моральний дух російських солдатів.

Вашингтон передасть Києву касетні боєприпаси, підтвердив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, пише Dailylviv.com.

Американські конгресмени просили про це Джо Байдена, пояснюючи, що це допоможе українським військам подолати російські оборонні укріплення під час контрнаступу.

Салліван повідомив, що США отримали від Володимира Зеленського письмові гарантії, що касетні боєприпаси застосовуватимуться обережно. Він зазначив, що Україна використовуватиме боєприпаси на своїй території та мінімізуватиме ризики для цивільного населення.

За його словами, рішення про передачу ЗСУ цих боєприпасів — проміжне рішення на час нарощування у США виробництва артилерійських снарядів. Він додав, що рішення про їх передачу відкладали, тому що їхнє застосування несе ризики для мирного населення.

Американські конгресмени, які наприкінці червня попросили Байдена про передачу Україні касетних боєприпасів, пояснювали, що це допоможе ЗСУ прорвати російські оборонні лінії, які загальмували контрнаступ, писав Foreign Policy. Про те, що цей тип боєприпасів допоможе подолати російську оборону, писала і The New York Times.

Атаки касетними боєприпасами можуть придушити вогонь російських військ з окопів та артилерії, що дасть ЗСУ більше часу на розчищення мінних полів, пояснював The Economist колишній командувач армії США в Європі Бен Ходжес. У дослідженні, проведеному нещодавно в одній з країн НАТО, стверджується, що використання касетних боєприпасів під час наступальної операції, яку проводить військовий підрозділ завбільшки як дивізія, може врятувати життя близько тисячі солдатів, зазначає журнал.

Радник офісу президента України Михайло Подоляк говорив, що цей тип снарядів допоможе знизити боєздатність і моральний дух російських солдатів.

Касетні боєприпаси можна також використовувати для розмінування мінних полів, створених Росією на лінії зіткнення, говорив військовий експерт Павло Лузін.

Касетні боєприпаси являють собою контейнери, які розкриваються в польоті і розкидають дрібніші боєприпаси. Коаліція США з касетних боєприпасів просила Байдена не передавати їх Україні через побоювання, що вони можуть бути небезпечними для цивільного населення. Проти їх застосування в Україні також виступив генсек ООН Антоніу Гутерріш. До конвенції про заборону касетних боєприпасів приєдналися понад 100 країн світу. США, Україна та Росія цю конвенцію не підписали.

Росія застосовувала касетні боєприпаси в Україні з початку війни. Внаслідок обстрілів зі застосуванням цього типу снарядів загинуло 215 цивільних осіб, 474 було поранено, випливає зі звіту Cluster Munition Monitor.

За місяць контрнаступу Україна змогла взяти під контроль за різними оцінками від 121 до 158 квадратних кілометрів території. У США та Києві визнавали, що контрнаступ йде повільніше, ніж очікувалося, проте зазначали, що українська армія продовжує цілеспрямовано просуватися вперед.

У США не виключають ситуацію, коли доведеться відправити війська в Україну для протистояння Путіну

Ще більше ППО: США оголосили про новий пакет допомоги Україні на $325 мільйонів

США нададуть Україні боєприпаси зі збідненим ураном - WSJ

???????? "Ukraine is firing a thousand rounds a day to retake its sovereign territory" – National Security Adviser Jake Sullivan confirms the US will send cluster munitions to Ukraine pic.twitter.com/2s3x0SuWlh — Ukrainska Pravda in English (@pravda_eng) July 7, 2023

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів