Руйнування дамби Каховської ГЕС: як це змінило російські оборонні позиції

06:44 8 червня 2023 р.

Фото до новини

Руйнування дамби Каховської ГЕС суттєво змінює географію та рельєф Херсонської прифронтової ділянки на півдні України.

Про це повідомляє Інститут дослідження війни (ISW, США), пише Dailylviv.com.

Зображення в ближньому інфрачервоному діапазоні (NIR), зроблене о 04:00 ранку за східним часом 7 червня, свідчить про те, що повінь сильно порушує підготовлені російські оборонні позиції на східному (лівому) березі річки Дніпро – особливо це стосується позицій Росії на першій лінії в Голій Пристані та Олешках

З різних джерел повідомлялося, що Олешки, Гола Пристань, Козача Лагерь і Дніпряни майже повністю затоплені, а рівень води на деяких ділянках підіймається до висоти одноповерхових будівель. Український штаб, створений з ліквідації наслідків руйнування дамби, повідомив, що станом на 7 червня частково або повністю підтопленими є 29 населених пунктів, з яких 19 розташовані на підконтрольній Україні території та 10 – на окупованій Росією території. 

Російські джерела опублікували кадри, на яких видно, що вода в Новій Каховці почала спадати і впала на 30 см.  Російські джерела також стверджували, що рівень води знизився на три-чотири метри в деяких районах з висоти 10 метрів. Повідомляють, що станом на 7 червня рівень води в сусідньому місті Миколаєві підвищився на 70 см. Повінь, ймовірно, посилиться та змінить географію Херсонської області протягом наступних 72 годин.

Руйнування дамби ТЕЦ впливає на позиції російських військ на східному березі Дніпра. Повінь зруйнувала багато російських польових укріплень на першій лінії, які російські військові мали намір використовувати для захисту від українських атак. Стрімка повінь, ймовірно, змусила російський персонал і військову техніку з основних російських пунктів концентрації в Олешках і Голій Пристані відступити. Російські війська раніше використовували ці позиції для обстрілу м. Херсона та інших населених пунктів на західному (правому березі) Херсона.

Речник Південного оперативного командування України Наталія Гуменюк заявила, що російські війська передислокували свій особовий склад і військову техніку на відстань від 5 до 15 кілометрів від зони затоплення, що вивело російські війська з артилерійської зони дії деяких населених пунктів на західному (правому) березі Дніпра. атакували. [6]  Повінь також знищила російські мінні поля вздовж узбережжя, на кадрах видно, як міни вибухають у паводковій воді. Окупаційний голова Херсонської області Володимир Сальдо, однак, стверджував, що знищення ХГЕС вигідне російській обороні, оскільки це ускладнить просування України через річку.  Оцінка ситуації Сальдо ігнорує втрату Росії першої лінії підготовлених укріплень. Кількість російської важкої техніки, втраченої за перші 24 години повені, також невідома.

Підрив Каховської ГЕС не зашкодить наступу Сил оборони - Наєв

На Львівщину не прибув жоден евакуаційний потяг з людьми, які постраждали через підрив Каховської ГЕС

Масовий мор риби почався на Дніпропетровщині: уникайте купівлі риби в місцях стихійної

Каховську ГЕС підірвали за вказівкою з кабінету Путіна, - РНБО

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів