У Львівській міській раді представили нового капелана (відео)

12:33 28 вересня 2023 р.

Фото до новини

Сьогодні, 28 вересня, розпочав служіння новий капелан Львівської міської ради – отець Андрій Сіданич, військовий капелан, священнослужитель львівського Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла УГКЦ.

Міський голова Львова Андрій Садовий офіційно представив його на сьогоднішній сесії міської ради. Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Маємо добру традицію, коли нашу роботу на сесії капелан починає з молитви. Першим капеланом був отець Орест Фредина, потім довгий час – 11 років, капеланом був отець Павло Дроздяк, який зараз отримав інше покликання. І маємо добру звістку від владики Ігоря про нового капелана міської ради», - сказав Андрій Садовий.

Офіційний документ про призначення капелана зачитав владика Володимир, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ.

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука 

«Отець Андрій Сіданич – ревний душпастир, священнослужитель Гарнізонного храму Львова, з яким переплетені наші життєві дороги. Адже ми приходимо туди на Богослужіння, ми там прощаємося з нашими новітніми Героями. Капелан не втручається в політичні процеси, але він є душпастирем для вас», - сказав владика Володимир.

Отець Андрій Сіданич розповів, що бути капеланом – це, найперше, вміти послужити людям. Також це певний виклик, адже розуміє, що може бути корисним тут – щоби принести духовну опіку людям, які тут працюють, та поєднати виклики війни, які переживає наша країна і місто, зі служінням у Гарнізонному храмі. Адже Гарнізонний храм є поруч з міською радою, і часто отці перетинаються з її працівниками – і в молитві, і у праці.

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука 

«Перш за все, щиро дякую за такий кредит довіри, що можу продовжувати це багаторічне капеланське служіння. Для мене це, перш за все, опіка над тими людьми, яких довірила мені церква, і це проєкти, які ми можемо спільно реалізовувати як Гарнізонний храм і Львівська міська рада. Сподіваюся, що спільно зможемо робити добрі вчинки для містян, для нашого народу, для Збройних Сил України.

Я вже 12 років є військовим капеланом, і зараз буду поєднувати це служіння – як капелан Львівської міської ради, і як капелан для наших воїнів, які потребують молитви і опіки, нашої підтримки», - розповів у коментарі отець Андрій.

Зазначимо, отець Андрій Сіданич – заступник настоятеля Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла УГКЦ у Львові. Військовому капеланському служінню він присвятив останні 12 років свого життя, і за цей час отримав багатий досвід, щодня опікуючись воїнами та їхніми родинами.

«Незабутніми є випадки, коли ми хрестили хлопців на пероні перед відряджанням. Багато хлопців приступали до сповіді і Причастя вперше в житті – це тисячі людей. Можливо, якби не війна, вони би не відчули конечної необхідності в цьому. Дивлячись на цих дорослих чоловіків, які приходять до сповіді, усвідомлюєш, що вони відчувають цінність життя», - ділиться отець Андрій.

Нагадаємо, останні 11 років капеланом Львівської міської ради був отець Павло Дроздяк. За цей час спільно з громадою, депутатами і посадовцями довелось пережити різні події та складні випробування. Зараз отець змінив місце свого служіння

Довідка

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука 

Отець Андрій Сіданич народився 18 травня 1982 року у Львові. Навчався у ліцеї Климентія Шептицького (тепер гімназія). Опісля вступив до Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ, яку закінчив у 2009 році, після чого продовжив навчання в університеті Терезіанум у Римі та отримав ліценціат за спеціальністю «Духовність». Відчував покликання до священства зі шкільних років.

Вже навчаючись у семінарії, Андрій Сіданич розпочав працювати у сфері капеланського служіння – опікувався спецшколою соціальної реабілітації в місті Городку біля Львова. Повернувшись 2011 року із навчання в Римі, отримав 25 грудня дияконське рукоположення, а з лютого 2012 року розпочав капеланське служіння в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

9 грудня 2012 року Андрій Сіданич став священником, після чого, в 2013 році, почав капеланське служіння у Львівському Ліцеї імені Героїв Крут, яке тривало до 2017 року.

Після початку російсько-української війни у 2014 році священник долучився до служіння військовим, виїжджаючи до них на фронт – в Торецьк, Авдіївку, Щастя та інші міста, а також опікуючись над мобілізованими, які проходили навчання на Яворівському полігоні.

У 2017 році в Україні офіційно запровадили військове капеланство, щоправда, лише як цивільну посаду. Відтоді отець Андрій Сіданич став офіційно капеланом однієї з військових частин 2-ої окремої Галицької бригади Національної гвардії України — до липня 2023 року. І почав проходити військові вишколи, також почались ротації на Схід. 

Священник одружений вже 12 років, з дружиною виховують трьох дітей. Отець любить робити пробіжки, займатися на перекладині, плавати, а також подорожувати велосипедом — на полігон і на прощу. Йому подобається пройтись лісом, збирати гриби.  Також отець стежить за своїм духовним розвитком — читання і молитва для нього важливі. Останнім часом особливо запам’яталась отцю книга Арчибальда Кроніна «Ключі Царства» і «Дар. 14 уроків, які врятують ваше життя» Едіт Еґер. На телебачення священник часу практично не має, але загалом надає перевагу фільмам історичного і комедійного жанру.

Міноборони офіційно впровадило службу військового капеланства в ЗСУ

Військовий капелан стане єпископом

Військові капелани опікуються львівськими ліцеїстами навіть у небі – стрибають разом із ними з літаків

Військовий капелан зі Львова презентував курсантам посібник

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів