Назвали місто в Польщі, де проживає найбільший відсоток українців

18:23 17 травня 2022 р.

Фото до новини

Столиця Підкарпаття - Ряшів, найбільше польське місто поблизу кордону з Україною, виявилося лідером серед міст у Польщі, де проживає найбільший відсоток українців.

Про це інформує Польське радіо, пише Dailylviv.com.

Нині 35% з понад 300-т тисяч мешканців міста — українці. Через війну в Україні, до 1 квітня 2022 року кількість мешканців Ряшева зросла на 53%, і це найбільша кількість із усіх міст Польщі, - інформує рапорт, підготовлений на замовлення Союзу польських метрополій, у якому досліджено питання біженців із України.

Союз польських метрополій, до якого нині належить 12 найбільших міст країни, зокрема Ґданськ, Вроцлав, Краків, Варшава та Ряшів, замовив звіт про біженців із України у найбільших містах Польщі. Дослідження проведено за допомогою інноваційного методу «геотрепінг», який шляхом поєднання деяких показників інформації з мобільних пристроїв дозволив визначити кількість і місцезнаходження дорослих українців та українок, які проживають у Польщі.

Присутність осіб із України, які прибули над Віслу після масштабного наступу Росії, спричинила те, що населення Польщі вперше в історії перевищило 40 мільйонів осіб. Ще ніколи за такий короткий час у всіх великих польських містах не було такого зростання населення.

Для Польщі це нові можливості і шанси, але також і певні проблеми, які органам місцевого самоврядування треба буде вирішувати. У рапорті експерти вказують, що ця раптова зміна може спричинити посилення соціальної напруги, пов’язане, наприклад, з ситуацією на ринку праці, поглиблення житлової кризи чи погіршення рівня окремих послуг.

А отже, потрібні рішучі системні дії та зміни, які мають бути постійними і довгостроковими, щоб вони принесли користь як українській, так і польській частині нашого суспільства.

Перемишль, через який переїхало найбільше українських біженців, до цього звіту не потрапив. Перемишль не має даних про осіб із України, які замешкали в місті. Єдиний показник, на якому можна було б базуватися, – це реєстр мешканців міста, але біженці не реєструються, тому неможливо вказати кількість, на яку збільшилося населення Перемишля, – пояснив журналістам секретар міста Перемишль Даріуш Лапа.

70 тисяч українських біженців вже знайшли роботу у Польщі: де працюють

У Польщі приймають спеціальний закон про допомогу українським біженцям

Учні і студенти з України зможуть продовжити навчання в Польщі

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів