120 років королівському пам’ятнику-візитівці Львова, що тепер прикрашає Ґданськ

10:00 7 травня 2018 р.

Фото до новини

У листопаді 2018 року виповниться 120 років відтоді, як на центральній площі Львова, де тепер стоїть пам’ятник Тарасу Шевченку, було відкрито монумент польсько-литовському королю і руському князю Яну ІІІ Собєському. Він одразу став однією з візитівок Львова, яку гості та мешканці міста тиражували на тодішніх світлинах та поштівках. У 1950 році 7-тонний бронзовий монумент перевезли до Польщі.

Ідея пам’ятника полягала в увіковічненні перемоги армії, яка згуртувала воїнів Священної Римської імперії, Речі Посполитої, Запорізької Січі, Саксонії та Баварії у 1683 році під Віднем. Тоді це інтернаціональне військо зупинило османську експансію вглиб Європи. Командував 67-тисячним об’єднаним загоном король Ян III Cобеський, який відновив козацтво на Правобережній Україні і впродовж останньої чверті XVII століття підтримував тамтешніх гетьманів. 

Від рішення райців Львова (1883 р.) про спорудження монумента королеві-захиснику, який народився в Олеському замку на Львівщині, до його втілення в бронзу, минуло 15 років. Пам’ятник Яну ІІІ Собєському відкрили у Львові 20 листопада 1898 року.  

Коли до Львова прийшли “совєти”, монумент Яну Собєському неосвічені завойовники часто плутали з пам’ятником Богдану Хмельницькому, який сидить на коні в Києві. А для грамотних радянців спільна європейська спадщина у центрі Львова була поганим спогадом. Тому в 1949 році, відповідно до польсько-радянського договору про обмін культурними цінностями, пам’ятник вирішили перевезти до Варшави. Формально комісія у складі голови виконкому Львівської обласної ради депутатів трудящих Семена Стефаника, заступника голови Комітету зі справ мистецтв при Раді Міністрів УРСР Г. Кіналова та завідувача протокольно-консульського відділу Міністерства зовнішніх справ УРСР передала корлевський пам’ятник представнику уряду Польської республіки П. Влонському. 

7 березня 1950 року пам’ятник перевезли у Варшавський район Вілянув. Його поставили у бароковій резиденції західноєвропейського взірця – Віллі Новій, яку збудував Ян Собєський. Вона була улюбленним місцем літнього відпочинку короля. 

Однак львівський пам’ятник Собєському «гостював» у Вілянуві втричі менше часу, ніж у Львові. «Бронзовий вершник» простояв без цоколя на травнику 15 років, а в 1965-му пам’ятник перевезли до Ґданська. 

Тепер він стоїть у центрі столиці Поморського воєводства, за 700 кілометрів від Львова або за півтори години льоту лоу-костом Wizz Air від свого «родинного» міста. 

Але історія, кажуть, розвивається за спіраллю. У  вересні 2015 році у Яворові на Львівщині освятили наріжний камінь майбутнього пам’ятнику королю Яну Собєському. Бо саме у цьому львівському місті в своїй резиденції король відпочивав після переможної Віденської битви і приймав привітання.

Історики розповідають, що однієї лише шляхти тоді прибуло більше півтисячі осіб. Кілька тижнів здавалося, що столицю Польщі перенесли з Варшави в Яворів. Художник Корнелій Шлегель відтворив історичний бенкет та урочисту зустріч громади міста на честь короля Яна ІІІ Собеського після перемоги у Відні в картині «Весілля в Яворові». Картина тривалий час прикрашала Ратушу у Львові. 

Історична довідка 

Виконання пам’ятника в жовтні 1890 року було доручено відомому львівському скульптору Тадеушу Барончу. Бронзову модель відлила віденська ливарня Артура Круппа, п’єдестал виготовила скульптурна майстерня Юліана Марковського у Львові. 

З боку вулиці Карла Людвіга (тепер – права сторона проспекту Свободи, якщо рухатися від Опери) на цоколі був розташований щит з гербами Польщі та Литви, а з протилежного боку, від вулиці Гетьманської,– родинний герб Собєських, виконаний з теребовлянського каменю. З боку площі Марійської (Маріацької) на цоколі був напис „Яну ІІІ місто Львів 1898”; з боку театру опери – назви місцевостей, де відбулися найголовніші битви за участю короля та рік битви. 

Спорудження пам’ятника королю Яну III Собеському коштувало 32 000 злотих. 

Довідка Wizz Air

Wizz Air почала виконувати рейси в/з України у 2008 році і зараз пропонує польоти за 32-ма маршрутами з 3-х аеропортів (Львів, Київ (Жуляни) та Харків в 11 європейських країн. Зокрема, зі Львова Wizz Air виконує рейси до Дортмунда, Берліна, Вроцлава, Ґданська, Катовіц, Лондона.

Рейси зі Львова в Ґданськ авіакомпанія виконує двічі на тиждень за цінами від 269 гривень (в один бік, включно з усіма податками, необхідними платежами та однією малою ручною поклажею). Більше інформації на сайті - wizzair.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів