Львівські ресторатори, які виросли за каденції Садового, незаконно вирубали понад 100 віковічних дерев

12:30 5 березня 2024 р.

Фото до новини

У Брюховичах забудовник самовільно зрізав понад 100 дерев на вул. Лікарській, 12. Зокрема, 37 – наприкінці січня, за які мав сплатити 200 тис. грн штрафу. І ще близько 70 – днями.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

4 березня, навідалися на цю локацію і почули шум бензопили. Про цей факт повідомив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Посадовець зауважив, що дозвіл на оренду ділянки забудовнику надала ще тодішня селищна рада. «Мова про комунальну ділянку, яку орендує ТЗОВ «Інтерміськбуд», а забудовує компанія з символічною назвою «Квітка». Дозвіл на оренду цій фірмі надала ще Брюховицька селищна рада. А на будівельні роботи, які нещодавно розпочалися, – Київ. Містобуди — теж з минулого»,- зазначив Любомир Зубач.

Він  розповів, що приблизно місяць тому забудовник самовільно зрізав там 37 дерев, маючи дозвіл на зрізку лише двох. Тоді було все зафіксовано, складено протоколи. Порушника оштрафували на 200 тис. грн.

«Забудовник не має документа, який би дозволяв вирізати на міській ділянці геть усі дерева. Попри це, під’їхавши вчора на вул. Лікарську до майбутнього житлового комплексу з голосною назвою «Під зорями», перше, що почули, - на ділянці активно різали бензопили. Недовго ми йшли на звук. І тут, як каже карний кодекс, всіх впіймали на гарячому. Частина робітників різала сосни та граби. Діаметром понад 60 см. Поруч – на купі розкряжовані дерева. А також – багаття! Так замітали сліди.

Все зафільмували, зазнимкували, викликали поліцію та склали відповідні протоколи на керівника ТЗОВ.

Прикро від ситуації, бо цей забудовник точно знає: на ділянці комунальної власності заборонено самовільно зрізати чи навіть кронувати дерева. Але власноруч зухвало перетворює свій новий проєкт «Під зорями» на забудову, яка, може, й буде під зорями, але точно без дерев та із суцільними пеньками», - зазначив Любомир Зубач.

Як додали в департаменті міської агломерації ЛМР, вчора на місці працював поліційний офіцер громади та слідчо-оперативна група Шевченківського відділу поліції. В їхній компетенції вносити відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальні правопорушення.

Сьогодні, 5 березня, на вул. Лікарську, 12 виїде комісія Адміністративно-технічного управління та управління екології та природних ресурсів, яка визначить точну кількість самовільно зрізаних дерев та завдану громаді шкоду.

«Загалом, масштаби розданої землі у приватні руки напередодні створення Львівської ОТГ та виданих поспіхом містобудів у брюховицьких лісах із віковими деревами сягають десятків і десятків гектарів. І, прогнозую, «вилазити» всяке ще буде не один рік», - зазначив Любомир Зубач.

Як з'ясував DailyLviv.com, підприємство "Квітка. Майстерня будинків", на замовлення якого вирубали ліс, входить до «Холдингу емоцій Fest». Він відомий своїми епатажними ресторанами. Про це є повідомлення на сайті холдингу.

На іншому ресурсі забудовник рекламує переваги житлового комплексу, який "розташований серед віковічних дерев", і пропонує купити квадратні метри у цій "лісовій" оазі.

"Коли ми знайшли цю ділянку в Брюховичах, трохи вбік від основного трафіку, з яром, в якому безліч старих дерев та джерело, яке набирає невелике озерце, поруч з обсерваторією, ми подумали, що це місце добре підходить. Лише додати зручні сучасні будинки, які б не порушили цієї сили.

І зорі тут таки видно краще", - переконує на сайті девелопер.

ЗМІ пов'язують власників "Холдингу емоцій Fest" і стрімкий розвиток їхнього бізнесу з міським головою Львова Андрієм Садовим. Зокрема, його радником у 2007 році був Юрій Назарук. За рік він і заснував холдинг «!ФЕСТ». Разом з двома компаньйонами – Дмитром Герасімовим та Андрієм Худо. Останній, був членом наглядової ради «Галнафтогазу», який належить Віталію Антонову. Нагадаємо, виконком Львівської міської ради дозволив компанії Антонова збудувати скандальний 25-метровий готель у зоні світової спадщини ЮНЕСКО, який Верховний суд України визнав незаконним.

Нагадаємо, 10 днів тому холдинг «!Фест» змусили сплатити до бюджету ₴ 13,4 млн несплачених податків. Бо відповідно до офіційної звітності, співробітники підприємства отримували незначну заробітну плату. В той час, як насправді фактично їм вручали конверти зі значно більшою зарплатнею.

Читайте також: У львівському «Театрі Пива «Правда» отруїлися 37 осіб (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів