Львів – під посиленою охороною

09:02 1 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: bbc.co.uk

Разом з правоохоронцями за порядком у місті пильнуватимуть громадські формування.

У ці травневі вихідні у Львові посилена охорона, особливо 1 травня. Кілька громадських організацій подали заявки на проведення маршу солідарності, тому у місті побоюються провокацій. Адже, за інформацією СБУ, до бійок можуть залучити молодих людей. Львівська міськрада через суд домагалась заборони всіх заходів 1 травня, але вночі суд відмовив у задоволенні позову.

За інформацією СБУ, львівські комуністи обходили спортивні клуби Львова, щоб загітувати спортсменів виходити на акції у Львові 1 травня, щоб залучити їх до провокацій задля дестабілізації ситуації у місті. Окремі організації, прикриваючись національно-патріотичними ідеями, мають створити інформаційний плацдарм для спецслужб Росії, стверджують у відомстві.

Тим часом львівські комуністи повідомили, що традиційно лише покладуть квіти до підніжжя пам’ятника радянським воїнам. Жодних заявок на проведення масових акцій комуністи не подавали. Але кілька громадських організацій таки проведуть у місті соціальний марш за участі півтисячі осіб, про це вони повідомили міську раду.

Начальник Головного управління МВС у Львівській області Дмитро Загарія наголосив коремпонденту «Радіо Свобода»: «Якихось провокацій й негативу ми від цього маршу не очікуємо. Але до нас звернулись активісти, які забезпечуватимуть громадський порядок. Ми забезпечимо спокій і мир у місті. У нас розроблений план, відпрацьований алгоритм дій, як діятиме у тій чи іншій ситуації, перевіряємо інформації, які до нас надходять. Реальних загроз ми не маємо».

«За порядком у місті пильнуватимуть правоохоронці разом з громадськими активістами. Чергуватиме на вулицях міста формування «Варта-1», –каже її представник Ігор Зінкевич. – Кожен відповідає за конкретний сектор, технічно ми обладнані. Моя робота 102, щоб швидко опрацьовувати інформацію. Якщо картинка потрібна для Росії, то звісно, що її зроблять, а ми покажемо, що у нас є міліція, є громадські активісти, і сподіваємось, проблем не буде», – каже активіст.

Соціальний марш у Львові ініціював рух «Автономний опір», акції якого особливо привертають увагу російських медіа, які постійно намагаються накинути Львову бренд «фашистського» міста». Активіст руху Ярина Волошин розповіла кореспонденту «Радіо Свобода»: «Під час маршу активісти використовуватимуть соціальні гасла, пройдуть від пам’ятника В’ячеславу Чорноволу до пам’ятника Франкові. 1 травня має певну символічність, свою історію боротьби народу за свої права. Якщо хтось намагається пов’язати це свято з радянщиною. А перші виступи були в США у 1886 році. Гасла будуть загальні, це вимога відмінити антинародні закони, які ухвалює парламент, мова про тарифи, заклик до людей відстоювати свої права, бо чиновники навчились все списувати на війну».

А на запитання, чому Автомний опір називають у Львові провокаторами, Ярина Волошин відповіла: «Мабуть, це комусь вигідно. Багато нарад було в СБУ, МВС. Провокації на наших заходах відбуваються лише тоді, коли на наші акції проходять певні політичні суб’єкти з Львівщини, а не заїжджі. Зовнішніх загроз ми не чекаємо, провокації можуть бути, якщо це вигідно місцевим політикам».

Переважна більшість львів’ян ігнорує участь у будь -яких першотравневих заходах уже роками. Львів’яни воліють садити город, аніж вигукувати першотравневі гасла. Зазвичай збирається 20-30 літніх людей, прихильників комуністів, щоб покласти квіти до радянського пам’ятника.

Однак посилена охорона у місті передусім пов’язана з тим, що на ці вихідні у Львів приїде дуже багато туристів, а вони мають почуватись безпечно. Всі готелі і хостели заброньовані не лише у Львові, але й в околицях. З 1 до 3 травня Львів святкуватиме день міста.

Про це повідомили сьогодні, 1 травня, на сайті «Радіо Свобода».

Як інформував «Щоденний Львів», комуністи бігають по спортивних клубах Львова, сподіваючись найняти провокаторів, 1, 8 та 9 травня на Львівщині порядок на масових заходах забезпечуватимуть понад 1700 міліціонерів, на Львівській залізниці нестимуть службу в посиленому режимі, громадські активісти й міліція домовилися спільно забезпечувати порядок під час святкувань у Львові, голова Львівської облдержадміністрації закликав повідомляти про будь-які провокації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів