Іранські безпілотники шукають на Берестейщині у Білорусі

14:40 3 листопада 2022 р.

Фото до новини

У Генштабі Збройних Сил України вважають, що Росія розмістила іранські безпілотники на аеродромі під Лунінцем. Представник Пентагону не підтверджує цю інформацію.

Про це на брифінгу заявив заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов, пише Dailylviv.com.

Він розповів про ситуацію на українсько-білоруському кордоні. За його словами, ознак формування наступальних угруповань немає. Проте ситуація довкола формування регіонального угруповання союзної держави залишається неоднозначною. З одного боку, заяви Білорусі та Росії свідчать, що основною метою є відвернення уваги українських сил на кордон з Білоруссю.

«Водночас у віддаленій перспективі є загроза формування угруповання, яке може бути використане в агресії проти України. Зараз відбувається перекидання в основному підрозділів 1-ї танкової армії, насамперед 2-ї мотострілецької дивізії, з російської території разом з технікою та нещодавно мобілізованих осіб, які розміщуються на основних військових полігонах Білорусі», - сказав Громов.

За його словами, було перекинуто близько 1,5 тис. залізничних платформ з технікою, до 200 пасажирських вагонів, понад 100 вантажних вагонів з військовим майном. Громов вважає, що впродовж найближчих тижнів ймовірність такого наступу залишається низькою. На його думку, завдання підготовки військовослужбовців та бойового злагодження може бути вирішене не раніше ніж через 2-3 місяці. У разі започаткування таких дій українська сторона спробує діяти на випередження.

«Але ми докладатимемо зусиль, щоб випередити противника у його спробі захопити наші території. Це не означає, що ми вестимемо бойові дії на території Республіки Білорусь або на іншій території. Це, перш за все, стійкий захист своїх кордонів», — сказав  Олексій Громов.

Крім того, білоруська територія продовжує використовуватися російським агресором для завдання ракетних ударів по території України. Особлива роль тут приділяється авіабазі в районі населеного пункту Лунинець Брестської області, де розміщуються іранські безпілотні літальні апарати, а також певна кількість їхніх операторів», — додав Громов.

Натомість під час вчорашнього брифінгу в Пентагоні, журналіст інформагентства Al Arabya попросив підтвердити новину про те, що іранські військові радники або інструктори Корпусу вартових ісламської революції (КШІР) навчають у Білорусі російських військових користуватися дронами.

Високопоставлений представник Пентагону відповів таке: «Щодо вашого питання про Білорусь. Отже, як ви знаєте, ми мали ознаки того, що іранці перебували в Криму, підтримуючи операції російських безпілотників. Але щодо Білорусі, то я зараз нічого подібного не відстежую».

Моніторингова група Беларускі гаюн також не підтверджує інформацію про іранські дрони на аеродромі "Лунінець" на Берестейщині. Якщо й можуть десь бути іранські БПЛА, то хіба що у білоруській частині Чорнобильської зони. 

У Білорусь могли завезти гіперзвукові ракети Кинджал, - британська розвідка

У Білорусь прибувають кадирівці, - Генштаб ЗСУ

30 російських ракет Х-47 Кинжал можуть бути націленими на територію України

Іран готується відправити Росії 1000 додаткових одиниць зброї, включаючи балістичні ракети

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів