Евакуюватися з Польщі в Україну зголосилися лише 20 заблокованих українських водіїв

19:12 25 листопада 2023 р.

Фото до новини

Близько 4 тисяч фур простоюють у черзі від 10 і більше днів на польсько-українському кордоні.

Про це повідомило Радіо Свобода, пише DailyLviv.com.

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажних автомобілів на 4 пунктах пропуску на українсько-польському кордоні з 6 листопада. На сьогодні близько 4 тисяч фур простоюють у черзі від 10 і більше днів. Найбільша кількість вантажного транспорту перед пунктом пропуску Дорогуськ-Ягодин.

Близько 20 водіїв, які застрягли на кордоні Польщі та України через страйк польських перевізників, заявили про бажання евакуюватись, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

«Ми вчора оголосили про можливість того, щоб забрати деяких водіїв в Україну. На сьогодні є близько 20 водіїв, які зголосились й написали про те, що мають бажання поїхати в Україну на певний період часу», – заявив заступник міністра.

Як зазначив Деркач, водіям, які бажають евакуюватись, допоможуть перетнути кордон в обидва напрямки.

«Коли ми говоримо про повернення водіїв, ми говоримо й про юридичну складову. Ми вас забираємо, привозимо, це однозначно в юридичній площині того, що ви маєте перетнути кордон до України й назад до вантажівки. Це питання ми однозначно юридично маємо вирішувати», – заявив Деркач.

Для евакуації необхідно заповнити відповідну форму за посиланням.

У коментарі Радіо Свобода польські протестувальники заявили Радіо Свобода, що припинять блокаду, якщо Україні ЄС поновить дозволи на перевезення. Серед польських протестувальників був Рафал Меклер, власник транспортної компанії Rafał Mekler Transport. Він є представником осередку партії "Конфедерація", яка відома проросійськими висловлюваннями.

Складнощі на кордоні з Польщею спричинені «політичними кроками» сусідів України – про це заявив Президент України Володимир Зеленський на спільній пресконференції з лідерами Швейцарії, Литви та Латвії 25 листопада.

Таким чином він відповів на запитання про ситуацію на польсько-українському кордоні та про те, чи планує він комунікацію з Варшавою з цього приводу. У цей час у Києві почалася повітряна тривога, тож Зеленський відповідав на питання коротко.

«На кордоні є складнощі, я вважаю, перш за все, через деякі політичні кроки наших сусідів. Я вважаю, нам треба мати дуже виважену політику, мати план дій, за яким іти. У нас є цей план, працює прем’єр-міністр, віцепрем’єр Стефанішина, також на рівні Міністерства закордонних справ і Міністерства інфраструктури», – сказав він.

Зеленський нагадав, що раніше Києву вдалося знайти порозуміння з Румунією. У вересні Бухарест утримався від запровадження односторонніх заборон на ввезення української продукції.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів