Президенту Польщі Анджею Дуді нагадують його слова про польсько-український кордон

13:19 25 листопада 2023 р.

Фото до новини

Блокувальні дії групи перевізників сприймаються як фактичне приєднання польської держави до здійснюваної Росією блокади України, стверджують автори відозви до Анджея Дуди.

Безпека та суверенітет є сферою компетенції Президента Польщі. І одна з цілей цього звернення - показати, що це є питання безпеки та повноважень центральної влади Польщі, а не економіки, соціальної політики, політичного торгу чи компетенції влади місцевої. Так автори цієї відозви пояснили причину колективного звертання до Президента Польщі Анджея Дуди, пише DailyLviv.com.

Подаємо повний текст відозви щодо відновлення функціонування пунктів пропуску на польсько-українському кордоні:

"Шановний пане Президенте!

З 6 листопада триває блокада групою польських перевізників трьох найбільших пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. Ця акція за своїми негативними наслідками виходить далеко за межі захисту галузевих інтересів і реалізації права на мирні зібрання:

- зазнають прямих і непрямих затримок життєво важливі постачання для української армії;

- мільйони євро збитків щодня зазнає українська економіка через простій автомобілів та зриви термінів постачань, деякі підприємства вже вимушені зупинити виробництво;

- збитків зазнають підприємці Польщі та інших країн ЄС;

Величезних втрат зазнає імідж Польщі в Україні, яку до сьогодні в українському суспільстві вважали головним союзником.

Дії перевізників, які сприймаються як фактичне приєднання польської держави до здійснюваної Росією блокади, знищують цю репутацію.

Те, що могло би сприйматися як законний захист і реалізація своїх прав окремими суспільними групами в мирний час, в умовах війни становить критичну загрозу для української держави, а в довшій перспективі – і для самої Польщі.

Ми, представники громадських організацій, наукових інституцій, бізнес-асоціацій України та Польщі, вважаємо, що за даних умов будь-які блокування кордону неприпустимі, галузеві та політичні конфлікти можуть і мають вирішуватися за столом перемовин.

Ми закликаємо вас вжити негайних заходів, щоб відновити функціонування заблокованих пунктів пропуску і таким чином продовжити спільну оборону проти російської агресії та зберегти високий рівень довіри між нашими народами. Як ви самі сказали якось у Києві, польсько-український кордон має об’єднувати, а не розділяти".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів