Заказник з рідкісними у світі травертиновими джерелами створять біля Львова

17:43 2 лютого 2023 р.

Фото до новини

Учора, 1 лютого, під час чергового засідання Комісія з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради підтримала питання створення об’єктів природно-заповідного фонду в межах Львівщини.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com

Йдеться про заказники «Бескиди» та «Травертинові джерела», ботанічну пам’ятку природи «Дуб села Гряда-Мирівка» і парк «Львівська Софіївка».

Відтак, погодили створення ландшафтного заказника «Бескиди» і гідрологічного заказника «Травертинові джерела» в межах лісових господарств області та ботанічної пам’ятки природи «Дуб села Гряда-Мирівка» у с. Гряда Добротвірської територіальної громади і дендрологічного парку «Львівська Софіївка» у Львові.

«Надання статусу природоохоронних об’єктів сприятиме  збереженню старовікових ділянок природних лісів, видів рослинного та тваринного світу, які занесені до Червоної книги України та формують унікальний осередок біорізноманіття», – зазначила т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Оксана Війтик.

Що таке травертинові джерела

Львівські науковці-екологи к.б.н, Олег Орлов та к.б.н. Марина Рагуліна, що є волонтерами Дунайсько-Карпатської програми, виявили жорстководні джерела на травертинах з рослинними угрупованнями Cratoneurion. Такі об’єкти є рідкісними не тільки для України, але і для Європи, тому занесені до європейського охоронного списку цінних оселищ Natura-2000 (№ 7220). «Це просто неймовірно бачити, як така природна цінність збереглася зовсім поряд із районом багатоквартирних будинків» – зазначають науковці.

“Згадку про те, що у Львові є травертинові формації ми прочитали в книзі польського геолога Маряна Ломницького “Геологія Львова і околиць” (1898 р). Ми почали шукати і знайшли їх на витоках р. Маруньки у Винниківському лісництві. Травертинові джерела рідкісні як у світі, так і в Україні. Загалом, на території України травертинів трохи понад 50 (це і джерела і скельні формування). Більша частина з них зосереджена в Придністровському Поділлі і декілька в Криму. У Львівській області до цього часу було виявлено лише одне таке джерело і на сьогодні, наскільки нам відомо, воно немає охоронного статусу – це так званий “Плакучий камінь” поблизу Малих Грибович”, – каже науковець Олег Орлов.

Травертини – це гірська порода, що утворюється в результаті осадження карбонатів кальцію з води вуглекислих джерел. Такі типи джерел відомі багатьом українцям завдяки популярному серед туристів курорту в Туреччині Памуккале (Бавовняний замок) – із характерними для травертинів білими уступами.

73 парки на Львівщині планують реконструювати і розбудувати щонайменше на 500 млн грн (відео)

У Львові депутати створюють парк Кульпарків, який не дадуть забудувати

Президент створив на Львівщині національний природний парк

Золочівський парк Здоров’я оголошено пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів