На Львівщині покажуть відвідувачам давній буковий ліс

12:58 30 вересня 2022 р.

Фото до новини

У природному заповіднику “Розточчя” відкрили екоосвітній маршрут до найбільш цінних територій – територій спадщини ЮНЕСКО.

У природному заповіднику “Розточчя” презентували екоосвітній маршрут “Давні букові ліси “Розточчя” до найбільш цінних територій заповідника – територій спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи”. Відвідувачі побачать унікальний буковий давній ліс, майже не змінений внаслідок людської діяльності. Про це організатори маршруту повідомили Dailylviv.com.

Усі заповідники України відповідно до законодавства закриті для туризму, тут дозволено проводити лише екоосвітні заходи. Такі обмеження продиктовані необхідністю зберегти ці території. Проте часто в громадськості немає достатньо розуміння цінності таких територій, що породжує певне напруження в місцевих громадах. 

“Зменшити соціальну напругу можна, якщо, частково відкрити (дуже обережно і контрольовано) такі території для громадськості. Це можна зробити відповідно до вимог закону - адже, за законом екоосвітні заходи дозволено проводити навіть на таких цінних територіях. Таким чином відвідувачі мають змогу побачити і дізнатися більше про цінність та особливість такої території, а з іншого боку – вплив відвідувачів буде зведений до мінімуму”, – каже заступниця директора з наукової роботи ПЗ “Розточчя” Галина Стрямець. 

“Під час війни ми втрачаємо багато цінних природних територій. Основним завданням природоохоронного руху є зберегти максимальну кількість природних цінностей там, де сьогодні це можливо зробити”, - зазначив керівник ГО “Дунайсько-Карпатська Програма”Богдан Проць.  

Довідка: 

Давні букові ліси природного заповідника «Розточчя» внесені до Державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання України. Ідеться про 384,8 га старовікового природного лісу віком 160 – 200 років.

Давні букові ліси природного заповідника «Розточчя» розміщені на північно-східній межі суцільного ареалу поширення бука лісового в Європі і мають найбільшу площу і найкраще збережені саме в регіоні Розточчя.

Давні букові ліси Розточчя відповідають критеріям природних лісів і, за умов збереження, в майбутньому перейдуть у стан пралісів.

Рішенням 41 засідання Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (7 липня 2017 року в м. Кракові) найбільш визначні ділянки букових пралісів і давніх лісів 10 країн Європи успішно пройшли експертну оцінку Міжнародного союзу охорони природи (IUCN) і внесені до списку Всесвітньої природної спадщини. Об’єкт отримав назву «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи». Його ядрова зона – понад 91 тис. гектарів. Серед європейських країн Україна посідає перше місце за площею об’єкта – майже 29 тис. га. Із 78 ділянок у 12 країнах Європи 10 ділянок розташовані в Україні.

Праліси і давні букові ліси – це ліси, які тривалий час розвивалися без істотного впливу людини. Для таких лісів характерна різноманітна структура і оптимальні умови існування для численних біологічних видів. Це еталони для формування біологічно стійких і високопродуктивних лісів.

Голова комітету світової спадщини ЮНЕСКО став доктором «Львівської політехніки»

У ліси на Львівщині дозволили лише ходити

У лісів буде новий господар

Лісівники Львівщини сіли на нові автомобілі і квадроцикли: будуть охороняти ліс і тварин

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів