Праліси на Львівщині стали Всесвітньою спадщиною

15:48 7 серпня 2017 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

На 41-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Кракові прийняли рішення про включення до складу українсько-словацько-німецького об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» 63 ділянок давніх букових лісів із 10-ти європейських країн.

Про це повідомили сьогодні, 7 серпня, у Львівській ОДА, де також поінформували, що зокрема Всесвітньою природною спадщиною ЮНЕСКО унікальна ділянка старовікових букових лісів площею 384,81 га природного заповідника «Розточчя». Відтак, в облдержадміністрації констатують: «Україна володіє унікальним природним об’єктом, який на рівні з Ніагарою, входить до Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО – це «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», який тепер розташовується на території дванадцяти країн. Прийняттю рішення ЮНЕСКО передувала значна робота наукових співробітників заповідника, за результатами якої ділянка була включена до попереднього списку  всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (перелік важливих культурних і природних об'єктів, що пропонуються включити до Списку всесвітньої спадщини), та результати обстеження території заповідника експертом «IUCN» (Міжнародного союзу охорони природи)  Куміко Йонеда (Японія), яке відбулося 5 жовтня 2016 року».

«Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» – унікальна транснаціональна природоохоронна територія кластерного типу, яка охоплює природний ареал поширення лісів із бука лісового від високогір'я Українських Карпат до побережжя Балтійського моря на німецькому архіпелазі Рюген. Майже 70 відсотків його території знаходяться в Україні, зокрема, до складових частин об’єкта та його буферної зони віднесена практично вся територія Карпатського біосферного заповідника (Закарпатська область), який є найбільшим осередком букових пралісів у Європі», – поінформували також в облдержадміністрації.

«Рішення про включення українсько-словацької номінації «Букові праліси Карпат» до переліку об'єктів Всесвітньої природної спадщини ухвалено ще у 2007 році. А 2011 року на засіданні Комітету ЮНЕСКО у Парижі проголошено, що «Давні букові ліси Німеччини» занесені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як розширення існуючого українсько-словацького об'єкта «Букові праліси Карпат», – повідомили також у прес-службі Львівської обласної державної адміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів