У Львові зрізатимуть ті аварійні дерева, які відбракує томограф

14:40 5 листопада 2021 р.

Фото до новини

Управління екології та природних ресурсів ЛМР придбало за 300 тисяч гривень імпульсний томограф «Арботом» для виявлення аварійності дерев.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.comВчора працівники управління отримали пристрій, а сьогодні випробували його, провівши обстеження каштана на пл. Ринок. Так, за допомогою сенсорних давачів томограф відтворює картину того, що відбувається всередині дерева: показує, де здорова деревина, а де є порожнини або деформації. Також може спрогнозувати, в який бік дерево впаде у разі аварійності. Сьогодні Львів - друге місто в Україні, яке придбало такий пристрій для обстеження стану дерев.

«Управління екології ЛМР закупило імпульсний томограф «Арботом» - це апарат, який виявляє внутрішні пошкодження дерева, яких не видно ззовні. Він показує структуру дерева всередині, і може показати ймовірність, в яку сторону дерево може впасти, якщо воно аварійне. Або ж навпаки, покаже, що дерево здорове і міцне. Тобто за допомогою томографа «Арботом» також можна визначити чи є порожнина всередині дерева і наскільки вона велика. А, маючи таку інформацію, можна приймати відповідні рішення щодо доцільності зрізки дерева.

Нам давно був потрібний цей пристрій. Будемо його використовувати тоді, коли є сумнів про стан дерева. Адже у нас часто виникають суперечки, чи то з балансоутримувачами, чи то з мешканцями, щодо стану дерев. Одні стверджують, що вони «відчувають», що дерево аварійне, інші, що вони вважають, що здорове. А це розмова ні про що. Натомість, провівши обстеження томографом «Арботом», будемо мати об’єктивні дані про стан дерева, і зможемо обґрунтовано приймати рішення про те, як діяти далі.

В першу чергу будемо перевіряти ті дерева, які є близько до вулиць, де великий потік людей, та 100-літні дерева в парках, які мають цінність для міста.

Відзначу, що дерев, які мають 60 років, без деструкції немає. Але це не означає, що всі вони мають підлягати видаленню. Вони можуть спокійно жити і до поза сто років, лише їх треба перевіряти чи є динаміка виявленої деструкції», - розповіла Олександра Сладкова, керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР.

За її словами, на придбання імпульсного томографу «Арботом» було витрачено 300 тис грн.

«Є різні комплектації цього томографа, і відповідно до яких різна вартість. Ми підбирали їх відповідно до нашого бюджету», - додала посадовиця.

Томограф працівники управління екології та природних ресурсів ЛМР отримали вчора, а вже сьогодні його випробовували в роботі на каштані на пл. Ринок. Це останній каштан, який залишився з вхідної сторони Ратуші. Йому поза сто років. Фахівці розуміють, що з часом цей каштан необхідно буде замінити, однак лише ретельно обстеживши, зможуть визначити, коли саме. Обстеження одного дерева триває до двох годин із залученням двох-трьох працівників.

«Є певний алгоритм перевірки стану дерева. Спочатку дерево оглядає комісія з арбористів. Оглядає візуально, адже деякі проблеми видно одразу. І лише тоді, коли будуть підозри, що дерево має порожнину всередині, а ззовні це ніде не проглядається, будемо перевіряти його цим томографом.

Проводячи обстеження томографом «Арботон», ми вішаємо на стовбур дерева 8 сенсорних давачів і пристрій вимірює швидкість проходження звуку між кожною парою сенсорів. На основі цією швидкості програма відтворює картину того, що робиться всередині дерева: де щільність висока – це здорова деревина, а де щільність низька – там є порожнини або гниль чи інша деструкція.

Перевірятимемо стовбур дерева на різних рівнях, в різних точках, щоб виключити можливі похибки. І лише коли будемо бачити цілісну картину, тоді спеціальна комісія з фахівців буде вирішувати долю цього дерева. Не завжди дерево з порожнинами одразу підлягає видаленню, адже є різні породи, різні сорти. Наприклад, граби з порожнинами в середині ростуть спокійно ще багато років. А є породи дерев, для яких навіть незначна втрата щільності загрожує падінню.

Тому, провівши ретельне обстеження дерева з врахуванням всіх ризиків, будемо приймати рішення чи це дерево йде на заміну, чи на лікування, чи залишаємо його в спокої і просто гарно доглядаємо», - пояснила Оксана Софіянчук, фахівець із моніторингу зелених насаджень управління екології та природних ресурсів ЛМР.

Сьогодні Львів - друге місто в Україні, яке придбало імпульсний томограф «Арботом» для обстеження стану дерев. Нещодавно його закупили також у Києві.

Екологи звинувачують Стрийський лісгосп у «сірих схемах» вирубування дерев

У Львові 24 парки з 36-ти мають межі, - заступник міського голови Львова

Держреєстратори вкрали 5 га ландшафтного парку у Львові для своїх клієнтів

Снопківський парк збільшили на 11 га – рішення Львівської облради

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів